Slovenija
14 ogledov

Janša zahteva kar milijon in pol

Janez Jan%C5%A1a Žurnal24 main
Janez Janša je zaradi izjav v finskem dokumentarcu Resnica o Patrii vložil odškodninsko tožbo v višini milijon evrov in pol.

Predsednik SDS in tedanji premier Janez Janša naj bi tožil finsko televizijo YLE, njenega novinarja Magnusa Berglunda, nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika in šefa Sistemske tehnike Milana Švajgerja.

Hude duševne bolečine
Janša po pisanju Večera tožbo na novomeško okrožno sodišče vlaga zaradi posega v njegove osebnostne pravice, torej žalitve in razžalitve njegovega dobrega imena. Zaradi povzročitve duševne bolečine od omenjene četverice zahteva kar milijon in pol evrov. Janša pravi, da je takšna pač ocena njegovih bolečin. Vložitev tožbe je potrdila tudi Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič.

Po Janševem pojasnilu se je za novomeško okrožno sodišče odločil, ker ima to najmanj sodnih zaostankov. Že za takso ob vložitvi tožbe naj bi plačal 11.900 evrov.

 

Jedro tožbe so navedbe, ki jih je omenjena trojica navedla v finskem dokumentarcu Resnica o Patriji, v katerih se navaja, da je Janša dobil podkupnino v zameno za posel s finskimi oklepniki 8x8.

Zanimivo je, da se v tožbi ne navajata imeni takratnega predsednika parlamentarne komisije Milana M. Cvikla in predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa. 

Janša je sicer že takoj po oddaji, ki je bila predvajana tik pred volitvami jeseni 2008, vložil štiri predloge za uradno postopanje proti akterjem oddaje, tudi proti Dragu Kosu, a naj bi jih tožilstvo vse, razen proti Berglundu, zavrnilo. Janša je sicer decembra vložil tudi ovadbo proti Delu, potem ko je časnik navajal, da naj bi se del podkupnin pretakal na račun stranke SDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.