Slovenija
653 ogledov

Jezero mu je prineslo svetovno slavo

Cerkniško jezero. Žurnal24 main
Janez Vajkard Valvasor velja za enega izmed najbolj uspešnih slovenskih znanstvenikov, saj mu je uspelo z raziskavo Cerkniškega jezera postati član Kraljeve družbe v Londonu.

Cerkniško jezero je že od nekdaj med ljubitelji narave in znanstveniki želo veliko zanimanja, saj je, kot je napisal Valvasor, zaradi svojega skrivnostnega presihanja pravo čudo narave.

Notranji ustroj in vodne poti jezera je tako Valvasor podrobno opisal v svojem najpomembnejšem delu – Slavi vojvodine Kranjske. Knjiga, ki obsega 3532 strani, je izšla leta 1689 v Nürnbergu. Da bi jo lahko prebralo čim več ljudi, jo je napisal v nemškem jeziku.

Še danes velja za zelo dober prikaz življenja Slovencev v 17. stoletju, saj je v njej podrobno opisal slovenska mesta, gradove, samostane in tudi podzemne jame. Knjiga ima veliko vrednost tudi zato, ker je opremljena s 528 grafikami, ki jih je Valvasor narisal sam.

Vizionar

Janez Vajkard Valvasor. | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Lahko bi rekli, da je bil Valvasor tudi velik vizionar, saj je že takrat naredil načrt za gradnjo novega daljšega predora skozi prelaz Ljubelj.

Leta 1575 so namreč tik pod vrhom prelaza Ljubelj zgradili sto metrov dolg predor, ki je bil takrat eden prvih gorskih predorov v Evropi.

V uporabi je bil vse do leta 1728, ko so odkopali strop predora in ga spremenili v skalnati usek.

Kljub predoru cesta, ki je že takrat predstavljala pomembno prometno povezava med Ljubljansko in Celovško kotlino, čez prelaz Ljubelj pozimi zaradi večje količine snega ni bila prevozna.

Janez Vajkard Valvasor je zato prišel na idejo, da bi zgradili daljši predor in zanj napravil tudi načrt.

Slednji je ostal neuresničen, predor pa so zgradili šele med drugo svetovno vojno, ko so ga morali graditi ujetniki iz koncentracijskega taborišča Mauthausen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.