Slovenija
13086 ogledov

Kaj je narobe s hitrimi testi?

Luka Lah, Majbert Pharm,  Alan Amadej Eferl Youtube/prtscr
Zapleti s hitrimi antigenskimi testi. Zaradi neustreznih paličic prekinili množično testiranje. Jutri naj bi dostavili dodatne paličice za odvzem brisa iz nosu in testiranje se bo lahko nadaljevalo.

Dve bolnici sta zavrnili hitre teste podjetja Majbert Pharm, ki je v lasti Alana Amadeja Eferla, ki je uradno prijavljen v Dubaju, in Klemna Nicolettija – oba poznana javnosti iz piramidnih smeh, v katere ljudje vlagajo kripto valute, in shem mrežnega trženja, poroča portal necenzurirano.si. Njun poslovni partner pa naj bi bil Luka Lah, nekdanji član SDS, poznan po aferi "snegec" in številnih videoposnetkih, ki jih objavlja na portalu YouTube ter na Instagramu.

 

Lah je sicer vsakršne poslovne povezave v oddaji Tarča na TV Slovenija zanikal, je pa "ponosen na fante", ki so "naredili vse, kar je treba, da so dosegli svoj cilj". 

Pogodbo podpisal Gantar

Zakaj bi torej država podpisala pogodbo s podjetjem, ki so ga slovenske bolnišnice izločale iz razpisov?

Kot poroča portal necenzurirano.si, v enem primeru testi Majbert Pharm niso bili strokovno preverjeni, v drugem pa so bile razlog tudi neporavnane davčne obveznosti. A komisija se je kljub opozorilom stroke odločila, da testov pred nakupom ne bo preverila, temveč je verjela podatkom o zanesljivosti kitajskih proizvajalcev.

Razpisno komisijo, ki je izbrala podjetje Majbert Pharm, naj bi po podatkih portala necenzurirano.si vodil Tadej Štular, dolgoletni visoki uradnik ministrstva, ki je bil pred desetletjem v predkazenskem postopku zaradi nepravilnosti pri gradnji vodovoda Onkološkega inštituta, a je specializirano državno tožilstvo ovadbo zaradi zlorabe položaja zavrglo, članici komisije sta bili tudi Doroteja Gosarič Novak in Andreja Jerina ter Andraž Dejak. "Vsi prihajajo z ministrstva za zdravje, v imenu katerega je pogodbo s podjetjem Majbert Pharm podpisal nekdanji minister Tomaž Gantar," poroča necenzurirano.si.

Koronavirus in šola Slovenija V šoli odkrili veliko pozitivnih učiteljev

Kot smo že poročali, je ponudbe oddalo 16 ponudnikov, po pregledu prejetih ponudb in predloženih vzorcev je ministrstvo ugotovilo, da zahtevane tehnične specifikacije izpolnjujejo štirje vzorci. Vsi štirje izpolnjujejo tudi pogoj, da ima test že odmerjen ekstrakcijski pufer v vsaki ekstrakcijski epruveti za analizo posameznega vzorca s priloženima negativno in pozitivno kontrolo za izvedbo notranje kontrole kakovosti. Izbrali so najcenejše.

Gantar trdi, da kakovost testov ni vprašljiva

Nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je torej odobril nakup hitrih testov, je v oddaji Tarča ocenil, da je bil posel korekten in izveden transparentno, začudilo ga je, da je nabava sploh pod drobnogledom. "Kakovost testov ni vprašljiva," je poudaril. Dve vrsti paličic sta po njegovih besedah le dodaten bonus, na zanesljivost testa pa nimata vpliva. Pojasnil je tudi, da so bili kriteriji za razpis zelo strogi in jim je ustregla le peščica ponudnikov.

Zaslužili naj bi 25 tisoč evrov

Nicoletti pa je v Tarči zatrdil, da njihov namen nikoli ni bil bajni zaslužek, temveč so si želeli le dobre reference za nadaljnje poslovanje. Dejal je, da so od posla imeli le 25 tisoč evrov čistega zaslužka, ostalo bodo morali vrniti kot obresti za posojilo. Nicoletti je tudi obljubil, da bodo že jutri zjutraj dostavili dodatno pošiljko paličic za uporabo v nosni votlini, tako da se bo testiranje lahko nadaljevalo.

Kot je znano, so si mladi podjetniki denar izposodili od podjetja, ki je v večinski lasti nekdanjega politika Janka Jenka, člana Državljanske liste Gregorja Viranta. Jenko je sicer že za portal 24UR zatrdil, da je v tem primeru "zavohal poslovno priložnost", da lastnika pozna in da jima je pomagal tudi pri spomladanskem nakupu podjetja Majbert Pharm.

Anja Jenko Magazin Hči našega nekdanjega politika prekinila zvezo s fantom, ki je priznal rop banke

"Mi generala v tej državi imamo, odloča pa zelo slabo"

Boris Štefanec, nekdanji predsednik KPK, pa je na TV Slovenija dejal, da je največja težava v Sloveniji, da se vselej kupuje preko posrednikov. "Že prej sem govoril o tem, da ničesar nismo znali nabaviti tako, kot je treba," je dejal.

Zadnje poročilo KPK je po njegovih besedah podalo jasno sporočilo: z javnimi naročili imamo velike težave. "Nabavlja ministrstvo za zdravstvo, za gospodarstvo, za obrambo, njihovi nižji organi. Dr. Kranjec je rekla, da v vojnem času rabimo generala. A mi generala v tej državi imamo, odloča pa zelo slabo," je dejal. Javni sektor bi moral po njegovih besedah delovati z integriteto. 

JAZMP izvajali nadzor zaradi neprimerne paličice za odvzem brisa

Kot smo poročali, so danes tik pred začetkom množičnega testiranja prebivalce obvestili, da nimajo primernega materiala za jemanje brisa. Iz javne agencije za zdravila (JAZMP) so pozneje sporočili, da izvajajo nadzor zaradi neprimerne sterilne paličice, saj da so te "neznanega proizvajalca in brez oznak"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ferddo 08:38 08.januar 2021.

    Francl12 Največji fašist si po moje ti, s svojimi izjavami. Za starčke, ki ne vidijo več malih črk bi bilo treba prepovedat komentiranje

  • sandi76 21:54 07.januar 2021.

    Pripadniki LBGT ?