Slovenija
6 ogledov

Ljubezen naj bo v ospredju božiča

Jaslice ponazarjajo dogodek, ko je morala Marija Jezusa roditi v votlini pri pas Žurnal24 main
V božičnih poslanicah sta ljubljanski in mariborski nadškof Alojz Uran in Franc Kramberger opozorila na božično sporočilo miru in dobrote.

Ljubljanski metropolit in nadškof Alojz Uran je vsem verujočim, pa tudi vsem ljudem blage volje, voščil blagoslovljene božične praznike in pogumen korak v novo leto 2008.

Opomnil je, da je bil Jezus rojen v času rimskega cesarstva, ko sta bila zunanji mir in blagostanje že znanilca krize in propada. Po njegovih besedah je Jezus, s tem ko je spregovoril z Božjo močjo, vzbudil pozornost in postal nevaren. "Treba se ga je znebiti, ker je drugačen, ker nam očita naše prestopke," je dodal. Jezus je po nadškofovih besedah pokazal, da sta resnična moč in vrednost človeškega bivanja v darovanju in odpuščanju.

"Kristus pa se tudi danes srečuje z zavračanjem v množici brezdomskih družin, v milijonih nedolžno pomorjenih nerojenih otrok, v brezpravnih delavcih in z medijskim linčem ožigosanih in obsojenih ljudeh," je v poslanici še zapisal Uran.

 
 

V ospredju božičnega praznika so za vse – za verne, pa tudi neverujoče – družina, povezanost, prijateljstvo in ljubezen med domačimi.

Franc Kramberger

 
V sklepni misli je izpostavil po njegovih besedah najodgovornejšo nalogo v vsej dosedanji zgodovini naroda – vodenje Sveta Evropske unije, pri čemer je izrazil upanje, da bi v tem času združili vse svoje moči in sposobnosti v skupnem prizadevanju za dobro celotne družine evropskih narodov.

Velike stvari za slovenski narod
Mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger je v božični poslanici dejal, da sta letošnji božič in novo leto za slovenski narod nekaj posebnega in pomembnega. Izpostavil je vstop v schengensko območje in predsedovanje EU, ki sta po njegovem mnenju za nas imperativ, ki nas obvezuje, da odstranimo vse ovire in barikade doma, med sosedi in v našem narodu.

V poslanici je Kramberger pojasnil, da kljub sovraštvu, vojnam in različnemu nasilju na svetu Bog s Kristusovim rojstvom v Betlehemu razodeva svojo ljubezen do človeka.

Kramberger je še dejal, da je božič med Slovenci najbolj domač praznik. Spremlja ga nešteto ljudskih običajev in božičnih pesmi, je pojasnil nadškof in dodal, da je v vsej umetnosti božična skrivnost našla nešteto predstavitev. "V ospredju božičnega praznika so za vse, za verne, pa tudi neverujoče, družina, povezanost, prijateljstvo in ljubezen med domačimi." Po njegovem mnenju je družinsko doživetje svetega božičnega večera najlepše, najgloblje in najbolj osrečujoče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.