Slovenija
16 ogledov

Makedonec se je zahvaljeval

Gruevski se je gostu iz Slovenije zahvaljeval za pomoč Slovenije njegovi državi Žurnal24 main
Premier Pahor je med obiskom v Makedoniji gostiteljem obljubil polno podporo pri vključevanju v evroatlantske integracije.

Borut Pahor je med enodnevnim obiskom Skopja dejal, da je sedaj pravi čas, da se reši makedonsko-grški problem glede imena, ki blokira pot Makedonije v EU in Nato.

Blagovna menjava med državama je v letu 2008 znašala skupaj okoli 227 milijonov evrov, pri čemer je Slovenija beležila presežek. Slovenija je izvozila za dobrih 181 milijonov evrov, uvozila pa za slabih 46 milijonov evrov blaga.

Pahor je na pogovorih z makedonskim gostiteljem Nikolo Gruevskim, na katerih sta bila prisotna tudi oba zunanja ministra Samuel Žbogar in Antonio Milošoski, jasno poudaril, da Slovenija ni nikoli spremenila stališča do Makedonije in njene evropske prihodnost. Če lahko Slovenija pri tem karkoli naredi, bo to tudi storila, je zagotovil slovenski premier.

Gostitelj Gruevski se je Sloveniji zahvalil za vso podporo in jo označil za največjo prijateljico. Še posebno hvaležnost je izrazil glede vizumske liberalizacije, kjer je bila Slovenija ena glavnih zagovornic odprave vizumov za pot državljanov Makedonije, Srbije in Črne gore v članice EU, dosegla pa je tudi odpravo vizumske obveznosti pred božično-novoletnimi prazniki.

Gruevski se je zahvalil tudi za pomoč slovenskega premiera pri reševanju spora glede imena Makedoniji ter za sodelovanje na gospodarskem področju. Pahor je pri tem povedal, da ima Slovenija jasen interes investiranja v Makedonijo. Premiera sta sicer napovedala tudi sklenitev več dvostranskih sporazumov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.