Slovenija
1063 ogledov

Napovedi se udejanjajo: Golob sprejel odstop Vesela od kandidature

Tomaž Vesel Anže Petkovšek
Razlog naj bi bilo preveliko razhajanje mnenj s s predsednico von der Leyen.

Do odstopa od kandidature Tomaža Vesela naj bi prišlo, potem ko naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pri več članicah skušala doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. To je že v ponedeljek storila Romunija.

Že dopoldne smo popisali razmišljanje Janeza Janše, ki je delil prepričanje, da je Von der Leyen z Golobom sklenila dogovor za zamenjavo Tomaža Vesela s Tanjo Fajon, s čimer naj bi ubila dve muhi na en mah.

Veselov odstop od kandidature

Sledil je - za nekatere torej povsem pričakovani - zasuk, premier Robert Golob je danes sprejel odstop Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja. Kot razlog za odstop je Vesel navedel različne poglede na delovanje prihodnje sestave Evropske komisije, ki izhajajo iz pogovora med njim in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Vesel je premierja o odstopu od kandidature obvestil na današnjem srečanju. "V kandidaturo sem se podal z iskrenimi nameni v korist Slovenije. Žal s predsednico von der Leyen ne deliva istega koncepta delovanja Evropske komisije. Sloveniji na tej poti želim, da dobi končno vpliven in dober resor," je ob tem dejal Vesel in se zahvalil premierju za izkazano zaupanje.

V ponedeljek razprava o novem imenu

Kot so sporočili iz kabineta, je Golob že opravil pogovore s koalicijskimi partnerji z namenom nadaljnjih korakov pri imenovanju novega kandidata oziroma kandidatke za evropskega komisarja.

Vlada bo o novem predlogu kandidatke oziroma kandidata razpravljala v ponedeljek, sledila bo predstavitev pred pristojnim odborom v DZ. Premier Golob bo o novem imenu predsednico von der Leyen obvestil po zaključku zakonsko predpisanih postopkov, so še dodali.

Ursula von der Leyen na obisku v Sloveniji Slovenija Janša: Golob in von der Leyen se bosta znebila Vesela, tak je načrt Tomaž Vesel Slovenija Tomaž Vesel ni kandidat, kakršnega si želi Ursula von der Leyen Tomaž Vesel Slovenija Koalicija enotna glede Veselove kandidature za komisarja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • bleki 18:54 06.september 2024.

    Klinčev hlapec, ritoliznik

  • Jernej65 18:25 06.september 2024.

    Jaz bi Janeza poslal v Bruselj, naj serje po Evropi, Slovenijo pa naj pusti pri miru.

  • Avatar @narhist
    @narhist 18:13 06.september 2024.

    Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni.