Slovenija
3 ogledov

Nimfa za novo vrsto turizma

Bransonova nimfa (Foto: Virgin) Žurnal24 main
Milijarder in osvajalec vesolja Richard Branson je predstavil plovilo za raziskovanje morskih globin.

Necker Nymph, kot se imenuje prototip podvodnega plovila, se lahko za zdaj potopi do okoli 40 metrov globoko, gostje otoka Necker znotraj Deviških otokov pa se bodo lahko z njim že kmalu napotili raziskovat podvodni živelj v Karibskem morju.

Na plovilu je  prostora za dva potnika in pilota, kokpit pa je tako oblikovan, da lahko opazujejo okolico pod kotom 360 stopinj. Nimfa zmore hitrost med 2 in 5 navtičnimi miljami, oblika pa ji omogoča, da na površju elegantno drsi, na zahtevo pa se potopi v globino. Pri tem pa v nasprotju s tehnologijo klasičnih podmornic, ki izkoriščajo balast, nimfo v globino žene podtlak, ki nastane pod krilci. Za premikanje skrbi jet pogon.

Najprej luksuz nad, nato pod morjem
Razvijalci poudarjajo tudi njeno tiho delovanje, majhne emisije svetlobe ter zmožnost manevriranja, ki pride prav pri  raziskovanju koralnih grebenov in drugih zakladov morja. Pod vodo lahko ostane do dve uri.

Potniki bodo za enotedenski najem plovila odšteli okoli 18.000 evrov, a glavni pogoj je, da bodo najprej preživeli najmanj sedem dni na Bransonovi luksuzni 32-metrski jahti Necker Belle.

Necker Nymphe bo stala okoli pol milijona evrov. To je po Bransonovih besedah šele začetek nove vrste podvodnega turizma, saj Branson napoveduje, da bodo njegova morska plovila v prihodnosti dosegala globine 10 kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.