Slovenija
1 ogledov

Nižja napoved rasti, višja inflacija

vasle boÅ¡tjan umar bobo Žurnal24 main
Gospodarska rast v Sloveniji bo letos 4,4-odstotna, medletna inflacija pa štiriodstotna, napoveduje Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).
 

Umarjevo poročilo

Tukaj si lahko preberete pomladansko napoved gospodarskih gibanj v Sloveniji.

Direktor Umarja Boštjan Vasle je ob predstavitvi pomladanske napovedi gospodarskih gibanj 2008 ocenil, da v primerjavi z jesensko napovedjo ni prišlo do dramatičnih sprememb.

"V pomladanski napovedi smo v primerjavi z jesensko tokratno napoved gospodarske rasti znižali za 0,2 odstotne točki, napoved medletne inflacije pa zvišali za 1,1 odstotne točke. Upoštevali smo tudi, da se bo struktura letošnje gospodarske rasti v primerjavi z lansko spremenila. V letu 2009 pričakujemo nadaljevanje podobnih gibanj kot letos," je povedal Vasle.

 

Inflacija v EU skrb vzbujajoča

V boju proti visoki inflaciji, ki pesti območje evra, morajo poleg Evropske centralne banke pomagati tudi posamezne članice, opozarjata vodja banke Jean-Claude Juncker in evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia.

Medletna inflacija, ki je lani znašala 5,6 odstotka, naj bi letos dosegla štiri odstotke, naslednje leto pa 2,9 odstotka. Povprečna inflacija, ki je lani znašala 3,6 odstotka, pa naj bi letos dosegla 5,2 odstotka, leta 2009 pa 3,2 odstotka. Letošnja inflacija bo višja zaradi prenosa visoke inflacije iz lanskega leta v letošnje, vendar pa se bo umirila, napoveduje Umar. Ključni razlog so pričakovanja normiranja cen na svetovnih trgih. "Visoka rast cen hrane so bo nadaljevala, a bo precej nižja kot lani," je dejal Vasle. Največji pritisk na inflacijo bo s strani cen nafte, ki naj bi se le tos gibale okoli 98,3 dolarja, naslednje leto pa okoli 92,5 dolarja. Med domačimi tveganji pa bosta na gibanje inflacije imeli vpliv nižja gospodarska rast, ki bo na inflacijo vplivala ugodno, saj znižuje inflacijske pritiske, in negotovost na področju politike plač, ki pa na inflacijo lahko vpliva neugodno .

Spomladanska napoved bo vladi omogočila pripravo ustreznega proračuna za naslednje leto. © iStockphoto

 
Umiritev rasti, manj prostih delovnih mest
Gospodarska rast se bo letos in naslednje leto v primerjavi z letom 2007, ko je dosegla 6,1 odstotka, umirila na 4,4 odstotka oziroma na 4,1 odstotka. Ključni razlog je umirjanje rasti v mednarodnem okolju.
Pri napovedi gospodarske rasti je treba po navedbah Umarja upoštevati negotovosti, in sicer za koliko se bo znižala gospodarska rast v ZDA in kakšen bo prenos na zniževanje rasti evropskega gospodarstva.

Znižanje gospodarske rasti bo vplivalo na trg dela. Povečanje zaposlenosti, ki se je lani povečala za 25.100 oseb, bo za letos polovico nižje in bo po napovedih doseglo 10.300 oseb. Bruto plače v zasebnem sektorju naj bi po napovedih urada letos zaostajale oziroma se približale rasti produktivnosti, kar bo po Vasletovih navedbah posledica dobrih lanskih poslovnih rezultatov in davčne razbremenitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.