Slovenija
40 ogledov

Odstopil predsednik uprave Cimosa

Franc Krašovec Barbara Milavec
Krašovec odstopil. Bivši finančni minister: to je bil pogoj za pomoč.

Odhod Franca Krašovca z mesta predsednika uprave Cimosa je bil pogoj, da država pomaga prezadolženi družbi zagotoviti svež denar, ki ga potrebuje za poslovanje, je včeraj zvečer za Televizijo Slovenija povedal nekdanji finančni minister Janez Šušteršič.

Krašovec, ki je vodil Cimos 17 let, je včeraj dopoldne odstopil, razlog pa naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje. To pa se je razvedelo ravno v času, ko je potekala seja nadzornega sveta Cimosa, na kateri naj bi odločali o njegovi zamenjavi. Kot vršilec dolžnosti je bil za tri mesece imenovan Jerko Bartolić, dosedanji član uprave, zadolžen za razvoj.

Ministrov optimizem

Po neuradnih podatkih je imel Cimos lani 20 milijonov evrov konsolidirane izgube, medtem ko so nerevidirani rezultati kazali na tri milijone evrov dobička. Včeraj naj bi z vodstvom Cimosa govorila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek ter minister za razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, a so z ministrstva odgovorili, da je bil sestanek interne delovne narave, zato nam informacij o tem niso želeli razkriti.

Cimos ima po naših podatkih 400 milijonov evrov bančnega dolga. Konec lanskega leta se je družbi uspelo z bankami dogovoriti za reprogram, pomagala naj bi tudi država z zagotovitvijo dokapitalizacije v višini 20 milijonov evrov, do 50 milijonov evrov pa naj bi navrgla prodaja hčerinske družbe Litostroj Power.

Stepišnik je sicer pred dnevi v Kopru, kjer je bil gost župana Borisa Popoviča, obiskal tudi Krašovca in za Cimos napovedoval skorajšnjo rešitev.

Menjave na stolčkih

“Žalostno je, da je v teh težkih razmerah edina rešitev ta, da se ljudje menjujejo na stolčkih,” meni Sašo Ristič iz sindikata Skei. “Kar se tiče sindikata, imamo s Cimosom stvari urejene s podjetniško kolektivno pogodbo, preostalo pa je stvar lastnikov,” je dejal. Na vprašanje, ali se z zamenjavo Krašovca obetajo tudi odpuščanja delavcev, čemur naj bi se ta upiral, pa je odgovoril, da to ni verjetno, saj je v Cimosu dela dovolj in morajo najemati tudi zunanjo delovno silo. Skupina Cimos zaposluje sedem tisoč ljudi, od tega tri tisoč v Sloveniji.

Komentarjev 1
  • alfredo 16:34 28.marec 2013.

    Danes bi ga tako ali tako zamenjali...