Slovenija
38 ogledov

OECD zaskrbljena zaradi razmer v KPK. Štefanec: To je kritika oblasti, ne nas!

Boris Štefanec Anže Petkovšek
Delovna skupina za preprečevanje podkupovanja, ki deluje v okviru organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), je znova okrcala Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

"KPK je v Sloveniji pomemben dejavnik, ko gre za institucionalni in pravni okvir boja proti korupciji in ima ključno vlogo v odkrivanju in preiskovanju podkupovanja. Zato je tudi v našem interesu, da je KPK neodvisna in učinkovita," so zapisali pri OECD.  

Boris Štefanec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pri OECD so že večkrat okrcali KPK in izrazili zaskrbljenost zaradi morebitnega vpletanja politike v delovanje komisije.

"Slovenijo smo zaprosili, da zagotovi politično neodvisnost KPK, posebej ko gre za primere podkupovanja iz tujine," so zapisali.

"Od leta 2014, ko smo opozorili tudi na kadrovsko in finančno podhranjenost institucije, se ni zgodila nobena reforma. Ravno nasprotno, naša delovna skupina ugotavlja, da se KPK še naprej sooča s pomembnimi izzivi in nalogami. Predvsem to ugotavljamo na področju učinkovitosti, neodvisnosti, vodstva in vpliva v javnosti," še dodajajo pri OECD.

Slovenijo zato pozivajo, naj nemudoma ukrepa in zagotovi nemoteno delo KPK. Napredek pričakujejo do letošnjega junija.

Štefanec: To je kritika oblasti, ne nas

Predsednik KPK Boris Štefanec stališča OECD, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi položaja slovenske KPK, ne vidi kot kritiko delovanja komisije. Kot je dejal na novinarski konferenci, gre za kritiko slovenskih oblasti, ki so dolžne zagotoviti pogoje za dobro delo komisije.

KPK uradno ni prejela dopisa Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), je pa iz sporočila za javnost delovne skupine razbrati, da izraža zaskrbljenost glede neodvisnosti in domnevne neučinkovitosti komisije ter njenih nezadostnih kadrovskih in finančnih virov, je povedal Štefanec.
 
Kot je zatrdil, se KPK zaveda pomembnosti varovanja svoje samostojnosti in neodvisnosti, zato nedvomno deluje neodvisno od političnih in drugih vplivov. To ji omogoča učinkovito izvajanje pooblastil in nalog, ki jih nalaga zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.
 

Ker je izvajanje zakona pokazalo nedorečenosti, KPK aktivno sodeluje v medresorski delovni skupini za pripravo sprememb. Te po besedah Štefaneca posebej poudarjajo večjo pravno varnost obravnavanih oseb v postopkih komisije.

"Izrazita fluktuacija zaposlenih običajen pojav"

Novela zakona bo po normativnem programu vlade predvidoma sprejeta do konca leta. Komisija ob njeni uveljavitvi pričakuje manj odprtih vprašanj in večjo konsistentnost odločitev sodišč glede postopkov in odločitev komisije, je pojasnil Štefanec.

Kot je še poudaril, jim kadrovska sestava komisije omogoča učinkovito izvajanje nalog. Izrazitejša fluktuacija zaposlenih, ki so ji priča, pa po njegovi oceni ni neobičajen pojav po menjavi vodstva in zahteva svoj čas za vpeljavo novih strokovnih sodelavcev.

Po besedah predsednika KPK bi z več sredstvi lahko dosegli večjo učinkovitost. Meni pa, da količina dodeljenih proračunskih sredstev odraža siceršnjo finančno situacijo v javni upravi, pri čemer je v primeru KPK prisoten celo minimalen pozitiven trend.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ferluci 13:27 25.februar 2016.

    Kolikor je znano, KPK proučuje in lovi samo politične nasprotnike določene barve. Drugega niso sposobni oziroma po priročniku - ne smejo!

  • dd 11:44 25.februar 2016.

    Ko pa pošlješ na KPK dokaze korupcije v javni upravi, ni ukrepa od nikjer. Hvala lepa dragi Štefanec.

  • dragec 18:26 24.februar 2016.

    Boris, jebeš LJ in KPK, daj odpoved in pridi v MS