Slovenija
8 ogledov

Ovadbe v primeru pokopa Rominje

Zdenka Čebašek - Travnik. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek obsoja preprečitev pogreba Rominje s strani vaščanov Dobrave pri Škocjanu. Po njenem mnenju je bilo dejanje neupravičeno in neprimerno.

Varuhinja v poročilu, ki ga je poslala na notranje ministrstvo, še ugotavlja, da je policija ob dogodku ravnala ustrezno, saj je poskrbela, da ni prišlo do nadaljnjega zaostrovanja, in je s svojimi aktivnostmi zagotovila izvedbo pokopa.

Čebašek Travnikova v poročilu še navaja, da je policija na tožilstvo že podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja oviranja pogreba ali skrunitve grobov po prvem odstavku 312. člena kazenskega zakonika. Na Okrajno sodišče v Novem mestu pa je policija podala obdolžilni predlog za prekršek organiziranja shodov z namenom, da bi se na njih izvrševala kazniva dejanja ali pozivalo k izvrševanju kaznivih dejanj na podlagi zakona o javnih zbiranjih.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Policija dokaze o sumu storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti še zbira.


Pokop v skladu s pravili

Na podlagi poizvedb in odgovorov občin varuhinja ne ugotavlja nepravilnosti glede izvajanja pogrebne dejavnosti na tem območju. Dosedanje ugotovitve namreč kažejo, da je bilo pokopališče za pokop v tem primeru določeno v skladu s pravili Občine Škocjan.

Dogodek, ko je skupina več kot sto ljudi 2. januarja nameravala preprečiti pogreb Rominje na pokopališču v Dobruški vasi v Občini Škocjan – po pogovoru na policijski postaji so pogreb še isti dan vendarle izpeljali –, je obsodila tudi vlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.