Slovenija
101 ogledov

Pokleknili pred Haiderjem ali stroko?

Knežji kamen, simbol Karantanije, je že dolgo časa trn v peti Jörga Haiderja. Žurnal24 main
Vlada je umaknila sporni predlog, da bi kot del nove grafične podobe za svoj simbol uporabljala knežji kamen. Kot je znano, je proti temu ostro protestiral koroški deželni vladar Jörg Haider.

Kot je za časnik Žurnal24 potrdil tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, nova celostna grafična podoba javne uprave v medresorskem usklajevanju ni dobila zadostne podpore, zato v takšni obliki ne bo sprejeta. Kabinet vlade se bo zdaj odločil, ali naj poišče nov simbol ali pa sploh nobenega.

Jörg Haider je zaradi uporabe starodavnega koroškega simbola, na katerem so v slovanski državi Karantaniji ustoličevali karantanske kneze, ostro protestiral in od avstrijske zunanje ministrice Ursule Plasnik zahteval ustrezne ukrepe pri slovenski vladi. Znano je, da avstrijski deželni glavar ni navdušen niti nad uporabo knežjega kamna na slovenskem kovancu za dva centa.

Predlog poenotene grafične podobe javne uprave je sicer sprožil številne pomisleke pri opoziciji in tudi delu strokovne javnosti. Grafična podoba je delo agencije Pan, njeno delo pa je državo stalo 23.688 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.