Slovenija
1 ogledov

Policisti bodo lahko preiskovali

(Foto: null) Žurnal24 main
Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki deluje že več mesecev, ima končno tudi zakonsko podlago za delovanje. Danes so mu jo izglasovali poslanci v DZ.

Poslanke in poslanci so po današnji razpravi z 48 glasovi za in 27 proti sprejeli dopolnitve zakona o policiji, ki določajo pogoje za delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada.

Poslanke in poslanci so po petkovi splošni razpravi danes zavrnili sveženj pokrajinske zakonodaje, ki so jo vložili v opozicijski SDS. Pri predlagani ustanovitvi 13 pokrajin in posebnem statusu Mestne občine Ljubljana gre namreč po mnenju poslanske večine za neprimeren koncept regionalizacije, ki je bil že strokovno zavrnjen.

V današnji razpravi o zakonu so koalicijske poslanske skupine dopolnitve podpirale, medtem ko so v opoziciji opozarjali na politizacijo policije, saj da je NPU podrejen neposredno ministru.

Koalicijski poslanci so sicer z večino glasov zavrnil vsa štiri dopolnila, ki so jih predlagali v SDS.

Notranja ministrica Katarina Kresal je pojasnila, da spremembe urejajo imenovanje in razrešitev direktorja NPU, pri izboru zadev, ki jih bo urad prevzel v obravnavo, pa bo direktor neodvisen, zatrjuje Kresalova.

Dopolnitve po njenih besedah urejajo tudi vključevanje zunanjih strokovnjakov v delo NPU, direktor pa bo moral zaradi preverjanja učinkovitosti o delu urada z letnimi poročili seznanjati državni zbor in vlado.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.