Slovenija
2749 ogledov

Poslanci SDS na dveh stolih

Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
V SDS poudarjajo, da ostajajo trdno jedro največje politične skupine v Evropskem parlamentu, krščanskodemokratske EPP, hkrati pa glasujejo za skrajno desne Patriote, ki jih je ustanovil Viktor Orban.

Po tem, ko je evropska poslanka SDS Romana Tomc na omrežju X kot lažno novico označila možnost, da bi se evropski poslanci iz Slovenije, ki pripadajo SDS, pridružili novi politični skupini Viktorja Orbana Patrioti in zagotovila, da SDS ostaja trdo jedro politične skupine EPP (Evropska ljudska stranka), je ostro protestirala zaradi blokade Patriotov pri dodelitvi predsedniških in podpredsedniških mest v odborih Evropskega parlamenta. 

Nova skrajno desna politična skupina 

Politična skupina Patrioti za Evropo je nova skrajno desna politična skupina v Evropskem parlamentu, nastala pod vodstvom Orbanovega Fidesza. Fidesz je 2021 izstopil iz največje evropske politične skupine EPP po tem, ko mu je ta zaradi sporne protimigracijske kampanje nameravala zamrzniti članstvo in mu odvzeti pravice do glasovanja in kandidiranja na položaje. 

Viktor Orban Janez Janša | Avtor: Profimedia Viktor Orbán in Janez Janša. Profimedia

Madžarskemu Fideszu, češkemu Anu, italijanski Ligi in avstrijskim Svobodnjakom (FPÖ) se je priključil tudi Nacionalni zbor Marine Le Pen. S tem so Patrioti s 84 poslanci postali tretja največja politična skupina v novem sklicu Evropskem parlamentu za EPP, ki ima 188 članov in S&D, ki ima 136 članov. 

"Število vodilnih funkcij v posameznih odborih naj bi odražalo moč posamezne skupine v Evropskem parlamentu. Žal je bila iz tega demokratičnega procesa izločena tretja največja skupina, Patrioti za Evropo," pravijo evropski poslanci SDS Romana Tomc, Milan Zver, Zala Tomašič in Branko Grims.

Cordon sanitare za Patriote, SDS proti

EPP, katere člani so poslanci SDS, je podprla takoimenovani cordon sanitare (blokado imenovanja članov skrajno desnih strank na vodilna mesta). SDS temu nasprotuje, na to je na zasedanju predsedstva opozorila tudi Romana Tomc, ki je ena od desetih podpredsednic EPP. Poslanci SDS so tako pri glasovanjih v odborih, kjer so člani, podprli vse kandidate Patriotov za Evropo.

Romana Tomc | Avtor: Profimedia Romana Tomc. Profimedia

Grims na prvem glasovanju edini, ki ni glasoval

Pripadnost Patriotom je jasno izrazil tudi evropski poslanec Branko Grims, ki ni podprl podprl resolucije (zamenjal jo je z deklaracijo) o Ukrajini. "Dejanski politični cilj te deklaracije - s formalno legitimnim političnim ciljem podpore napadeni državi - je bil očitno zabiti še enk klin in povečati razdor med desnimi skupinami v EU parlamentu, še posebej izrivanje skupine Patrioti za Evropo," je zapisal na X.

Resolucija o Ukrajini, ki so jo novoizvoljeni evropski poslanci sprejeli na prvem zasedanju sredi julija v Strasbourgu, potrjuje podporo Ukrajini in poziva članice EU k povečanju vojaške pomoči, hkrati pa obsoja obisk madžarskega premierja Viktorja Orbana v Moskvi. Medtem, ko Grims ni glasoval, so resolucijo podprli vsi ostali slovenski evroposlanci. 

Janez Janša | Avtor: Epa Epa

Janezu Janši se je uresničila želja

Se pa je SDS uresničila želja, ki jo je že pred časom izrazil njihov vodja Janez Janša. Ta je že konec lanskega leta v intervjuju za Voice of Europe (Glas Evrope) ocenil, da bi se morala največja politična skupina EPP povezati v "pravo desnosredinsko koalicijo z ECR" (ECR je skrajno desna politična skupina Evropskih konservativcev in reformistov).

Janša je napovedal tudi možnost izstopa SDS iz EPP, če do tega ne bi prišlo in omenil možnost sodelovanja s skrajno desno Identiteto in demokracij (ID), ki je predhodnica Patriotov. "Leve politične skupine so sicer ostro nasprotovale tudi dodelitvi mest kandidatom poslanske skupine ECR. V EPP so vse kandidate ECR podprli. To kaže na premik politike EPP v desno, saj doslej sodelovanja med EPP in ECR ni bilo," zdaj ugotavljajo v SDS. 

ECR, ki ji pripadajo tudi Bratje Italije italijanske premierke Giorgie Meloni, je na letošnjih evropskih volitvah okrepila svoje članstvo in je četrta največja skupina v Evropskem parlamentu. 

Preberite tudi:  Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu Iz Strasbourga Slovenija Med slovenskimi evroposlanci zaškripalo že na prvi seji

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 9
  • matermila 08:07 30.julij 2024.

    Ljubitelji imigrantov, dobro jutro. Vidim da ste že v akciji.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:48 30.julij 2024.

    Itak je edino "politično prepričanje" SDSs pridobivanje položajev in denarja, torej korupcija...Sedeli bi oni na desetih stolih hkrati, če bi jim to prinašalo Ablast in denar...banda lopovska..

  • Avatar Leon
    Leon 07:44 30.julij 2024.

    Poslanci SDS na dveh stolih....tipično za domače izdajalce .