Slovenija
56 ogledov

Pozor pred neplačniki

Študentsko delo Nik Rovan
Študentsko delo.Več kot polovica podjetij zamuja s plačilom, servisi pa zalagajo.

S plačilom študentskega dela zamuja več kot polovica podjetij. A večina študentov in dijakov tega ne občuti, saj študentski servisi založijo 90 odstotkov zaslužkov, pravi Carmen Vodovnik iz e-Študentskega servisa.

Kot pojasnjuje, je število podjetij, ki ne plačujejo, še pred časom raslo, zdaj pa se je umirilo pri približno 400. Imena podjetij, ki niso plačala več kot 60 dni, so objavljena na spletni strani Neplacniki.info. “Očitno so se podjetja začela zavedati, da je objava njihovega imena na portalu dolgoročno precej škodljiva, saj zanje prenehamo zalagati zaslužke in posredovati delo, poleg tega pa se jih študentje izogibajo,” dodaja Vodovnikova.

Ožigosajo naj napotnico!
Andreja Keglević iz Študentskega servisa Maribor člane opozarja, naj pred začetkom dela delodajalca prosijo, naj jim žigosa en izvod napotnice. To bodo lahko uporabili kot dokaz, če bi se pri plačilu zapletlo. “Med delom pa naj vodijo natančno evidenco o opravljenih urah po dnevih, fotokopirajo evidenco o prihodih in odhodih in podobno,” so še ukrepi, ki bi po njeni oceni lahko olajšali morebitno poznejšo izterjavo plačila. “Študenti in dijaki naj se z delodajalcem natančno pogovorijo o vseh pogojih dela, tudi o roku, v katerem lahko pričakujejo plačilo,” pa svetuje Vodovnikova.

Komentarjev 2
  • privat 19:24 31.julij 2011.

    neplačniki...kaj pa lahko naredijo mali obrtniki če so davki tako veliki ,da noben lokal več neživi??' Elektrika,zavarovanja,vodnina ,kanalizacija........sazas ne smemo pozabiti. To vse je že tako velik strošek da izgleda ,da se bojo vsi lokali zaprli saj kakor vidite da ...prikaži več nemorejo več plačevati tudištudentskega servisa ,a ta je polovica stroška kot normalno zaposlenega človeka.Tukaj so še kadilski zakon, neprofesionalno delo policije ,ki stojijo pred lokali in zapisujejo stranke in slučajno jih ustavijo pri uhodu v njihovo dvorišče..Vemo mi vse prvijo..prav vohunsko...Kmalu se bo vse sasulo....

  • jst 11:46 29.junij 2011.

    Drugače povedano poskrbite za svojo rit ker država nov naredila nič proti neplačniki. Sploh pri večijih in tajkunskih podjetji. DDV pa boste morali plačati ne glede na plačilo dolžnika.