Slovenija
3336 ogledov

Prelomna odločitev: NLB odobrili vrnitev na hrvaški trg

Slovenija, Ljubljana, 09.01.2012. Nova Ljubljanska banka d.d. - NLB. Foto: Uros Slovenija, Ljubljana, 09.01.2012. Nova Ljubljanska banka d.d. - NLB. Foto: Uros
Nova Ljubljanska banka lahko posluje na Hrvaškem.

Hrvaška agencija za nadzor finančnih storitev (HANFA) je Novi Ljubljanski banki (NLB) odobrila prevzem družbe Mobil Leasing, potem ko je bil opravljen postopek, v katerem je bil preverjen vpliv dolgov Ljubljanske banke in NLB na Hrvaškem za stare devizne vloge, poroča hrvaški portal Jutarnji list.

V kontekstu javnih in dostopnih informacij o postopkih v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami med družbama Ljubljanska banka in Nova Ljubljanska banka na eni strani ter družbama Zagrebačka banka in Privredna banka Zagreb na drugi strani HANFA opozarja, da glede na regulativni okvir in dejstvo, da gre za pridobitev kvalificiranega deleža družbe, ki se ukvarja z lizingom, in ne zbiranjem depozitov občanov, obravnavana situacija ni relevantna za presojo primernosti prevzemnika.

Je pa kot relevantno za presojo HANFA v odločbi ocenila temeljito analiza finančnega položaja prevzemnika in izpolnjevanje vseh relevantnih zakonskih kriterijev.

Leta 2008 sicer HANFA ni dala soglasja NLB za prevzem družbe Optima Leasing zaradi dolgov "stare" Ljubljanske banke do hrvaških deviznih varčevalcev.

Medtem je sredi leta 2014 Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu (ESČP) izdalo sodbo v zadevi 'Ališić in drugi', ki je odločila, da je Slovenija varčevalcem prekršila človekovi pravici, in sicer pravico do mirnega uživanja premoženja (lastninsko pravico) ter pravico do učinkovitega evropskega pravnega sredstva.

Sloveniji so naložili, da mora tej skupini varčevalcev zagotoviti poplačilo pod enakimi pogoji, kot so jih uživali varčevalci domačih enot in podružnic slovenskih bank.

Poleg hrvaških varčevalcev naj bi Ljubljanska banka na podlagi deviznega varčevanja ostala dolžna še Zagrebački in Privredni banki Zagreb.

Jutarnji list piše, da ima "slovenska stran očitno svojo različico pogleda na dolgove na Hrvaškem, ki so nastali z ločitvijo Ljubljanske banke in NLB", ter na sodne postopke, ki jih je hrvaška stran sprožila na ESČP. Več o ozadju spora si lahko preberete na tej povezavi.

Nakup Summit Leasinga

Nova Ljubljanska sicer ni neposredno kupila Mobil Leasinga, temveč je novembra lani z ameriškim skladom Apollo in Evropsko banko za obnovo in razvoj sklenila kupoprodajno pogodbo za nakup lizinške družbe Summit Leasing Slovenija, ki ima v lasti tudi hrvaški Mobil Leasing.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je ob nakupu Summit Leasinga novembra lani dejal, da je lizing "ena od strateških dejavnosti NLB Skupine, zato ne preseneča, da smo jo postopno s slovenskega trga razširili tudi na trg Srbije in Severne Makedonije".

"Prepričani smo, da bo lizing postal pomemben del Skupine. Načrtujemo, da bi v svoji zreli fazi k bilančni vsoti Skupine prispeval več kot milijardo evrov, najnovejši prevzem pa bo realizacijo teh že tako ambicioznih načrtov še dodatno pospešil. Naš cilj je, da naše lizing družbe postanejo vodilne na področju premičnin v celotni domači regiji in igrajo pomembno vlogo na področju mobilnosti na trgih, kjer smo prisotni. Razvejana trgovska mreža Summit Leasinga v Sloveniji bo dopolnila naš digitalni in neposredni model ter tako zdaj še večjemu obsegu poslovanja omogočila večkanalno distribucijsko platformo z dobrim položajem za prihodnjo rast," je poudaril.

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Slovenija Banke so že začele zapirati pipico Hrvaška avtocesta zastoj Velebit Zadar Nova aplikacija Avto Nova aplikacija, ki vam bo močno olajšala vožnjo na Hrvaško

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Avatar Garancija
    Garancija 06:58 29.junij 2024.

    Nov pralni stroj se zaganja

  • duc1 21:37 28.junij 2024.

    Ni problema,bo Brodnjak vse pokril iz svojega žepa.Hrčki pa nas bojo še enkrat lepo na suho nategnili.Ovce so za striženje.

  • sam1 18:12 28.junij 2024.

    Spet bomo čez kakšno leto "potegnili" kratko-ampak pranje denarja je našim bankirjem v genih-pardon računih.......