Slovenija
55148 ogledov

Pri nas! "Nevihta je imela možnost razvoja tornada"

toča Ajdovščina neurje.si
Dosegla nas je vremenska huda ura. Toča in ponekod hude težave v prometu.

Tako kot so napovedovali vremenoslovci na Arsu, popoldne nas je dosegla huda ura, ki je s seboj med drugim prinesla tudi debelo točo. Zaradi možnosti toče, močnejših sunkov vetra in nalivov je Agencija za okolje RS za severovzhod že pred tem izdala oranžno opozorilo, medtem ko za večji del Slovenije velja rumeno vremensko opozorilo.

Vremenska svarila so objavili tudi na vremenskem portalu Neurje.si, kjer so na svojem Facebook profilu med drugim zapisali, da je imela nevihta "v danih momentih možnost razvoja tornada".

Toča klesti predvsem na severovzhodu države, tako kot so vremenoslovci tudi napovedali. Vremensko dogajanje lahko spremljate na povezavi radarske slike padavin. 

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Ponekod po Sloveniji so lokalne nevihte povzročile precej težav. Iz severovzhoda države poročajo o toči, močnih sunkih vetra in nalivih, ki so odkrivali strehe, zalitih je bilo nekaj kleti, težave so bile tudi v prometu. 

O nevihtah in toči med drugim poročajo iz naselij Rače, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Kidričevo pri Ptuju, so objavili uporabniki Facebook strani Neurje.si.

Meteorna voda je poplavila več kleti, toča je poškodovala ostrešja objektov, močni sunki vetra pa so podrli nekaj dreves in poškodovali elektrodistribucijsko infrastrukturo. Sprožila sta se dva zemeljska plazova, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Intervencije so še v teku, so zapisali.

Nevihta s točo se je med drugim - kot poročajo na profilu Neurje.si - razbesnela tudi nad Račami in Slivnico, na širšem območju se je razbesnela huda nevihta. 

Neurje z močnim nalivom, točo in vetrom je sicer sprva zajelo nekatere občine, ki jih pokrivata regijski center za obveščanje Maribor in Ptuj. Skupaj so zabeležili 66 dogodkov, od tega 54 na območju občine Hoče-Slivnica.

Meteorolog Blaž Šter z Arsa je za STA dejal, da sta nastali dve močnejši nevihti, ki sta bili najprej nad Avstrijo. Vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila "precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive".

Na postajah Arsa so zabeležili močan naliv na Hočkem Pohorju, kjer je padlo 56 milimetrov padavin in tudi toča, na letališču Edvarda Rusjana Maribor pa je bil močan naliv, zabeležili so tudi najmočnejši sunek vetra, in sicer 76 kilometrov na uro.

Vreme je na območjih izdatnih padavin povzročilo hude prometne težave, med drugim so se vozniki tudi tokrat žal ustavljali pod nadvozi. Prometnoinformacijski center za državne ceste je že pred tem voznike pozval, naj tega ne počnejo. 

vreme oblaki nevihta naliv vreme Slovenija Začelo se je: V Slovenijo prihajata dve močni nevihtni celici, to prinašata Nevihta Ptuj Slovenija Vreme: Arso z oranžnim opozorilom, pričakujemo lahko supercelične nevihte

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:35 08.junij 2024.

    Pri nas! "Nevihta je imela možnost razvoja tornada"a te možnosti ni izkoristila,ker butast naslov

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:00 08.junij 2024.

    Spet prilika, da se podražijo emisijski kuponi in posledično energenti za slehernika...Banda služi na račun bebavih ovc in njihovem prepričanju o Človeški krivdi za podnebne spremembe...Medtem pa nas Sonce kuri vsaj s 1000 Wati na KVADRATNI METER..Ampak to baje ne ...prikaži veče vpliva na podnebje..kreteni..

  • Avatar Leon
    Leon 06:27 08.junij 2024.

    Na Štajerskem toča v Ljubljani shod proti toči ...razbijači so razganjali oblake 🙈🙉🙊 Kaj pa je počela policija ?https://www.metropolitan.si/novice/slovenija/v-srediscu-ljubljane-ogenj-in-maske-slovenska-obrambna-straza-ponovno-nad-migrante-foto/