Slovenija
41 ogledov

Šilce na dan je lahko zdravo

Alkohol ima v zmernih količinah pozitivne učinke na človekovo zdravje. Žurnal24 main
Zmerno pitje alkohola v zrelih letih lahko obvaruje pred boleznijo arterij na nogah, kaže ameriška študija.

Arterijska bolezen nog je stanje, ko se arterije na nogah zožijo ali pa pretok krvi skoznje ovira maščoba, ki se nabira v njih. Tako se pri bolniku zaradi zamašenih ali otrdelih žil zmanjša prekrvavljenost nog, gležnjev in stopal, kar se čuti v obliki sprememb barve kože, bolečin in otrdelosti nog.

Znanstvena raziskava, ki je potekala sedem let in pol in je vključevala 5.635 starejših ljudi je pokazala, da imajo ljudje, ki na teden spijejo od enega do 13 enot piva, kozarcev vina ali žganih pijač, 44 odstotkov manj možnosti za obolenje nožnih arterij od njihovih vrstnikov, ki alkohola ne uživajo ali pa z njim na drugi strani pretiravajo nad omenjeno ravnjo.

Prav tako zmerno uživanje alkohola pozitivno vpliva na nižanje pritiska v arterijah, ki je še en pokazatelj kardiovaskularnih bolezni.

Kljub temu pa raziskava še zdaleč ni bianco menica za brezskrbno predajanje alkoholnim užitkom, opozarja eden izmed avtorjev, izraelski zdravnik Kenneth J. Mukamal. Pitje alkohola ima namreč lahko številne druge vplive na zdravje ljudi, še posebej pri starejših, ki jemljejo različna zdravila. Takšni bolniki se morajo glede zauživanja alkohola posvetovati z zdravnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.