Slovenija
19 ogledov

Slovenci bomo na iPhone še čakali

Nekateri mobilni operaterji na svetu so že prejeli zahetev Appla, da naj nehajo Žurnal24 main
Uradni prihod iPhona na evropska tla je povzročil pravo evforijo med Nemci in Britanci, ki so malo napravico lahko kupili kot prvi.

Najbolj neučakani so se v vrsto pred specializirane trgovine postavili tudi do 20 ur pred začetkom petkove prodaje, pri tem pa jih sploh ni motilo dejstvo, da so telefoni zaklenjeni na vnaprej določeno omrežje. V Nemčiji je to omrežje T-Mobila, ki telefone prodaja v 700 trgovinah ali prek svoje spletne strani. V Veliki Britaniji ima ekskluzivno dovoljenje za prodajo mobilnikov, ki v sebi združujejo še funkcije iPodov, dlančnikov in še česa, operater O2.

V Applu upajo, da bo začetek prodaje v Evropi močno pospešila že doslej ne tako slabe prodajne rezultate. V ZDA je družba v od konca junija prodala že 1,4 milijona iPhonov, prihodnje leto, ko bo na voljo tudi v Aziji, pa naj bi prodali že 10 milijonov primerkov.

Ni vse zlato ...
Kljub temu pa ima naprava kar nekaj lastnosti, ki odvračajo morebitne kupce. Čeprav mu vsi priznavajo lepoto in vmesnik, ki bo še dolgo zgled konkurenci, pa telefon na nekaterih področjih ni niti približno zadnji krik tehnologije. Druga pomembna slaba lastnost pa je gotovo tudi njegova cena.

V Nemčiji telefon stane 400 evrov, prišteti pa je potrebno še 25 evrov za instalacijo in najmanj 50 evrov na mesec, kolikor stane obvezna pogodba s T-Mobilom. V Veliki Britaniji je telefon še nekoliko dražji. Za primerjavo, ameriški kupci ga lahko kupijo za debelih 100 evrov manj od Evropejcev.

Poleg nedostopnosti je bil gotovo tudi to razlog, da so si številni Evropejci že pred uradnim začetkom prodaje aparat nabavili kar preko luže in ga nato odklenili ter prilagodili evropskim potrebam.

Pri slovenskem predstavniku Appla še nimajo uradnih informacij, kdaj naj bi bil iPhone na voljo tudi slovenskim kupcem, verjetno pa se to ne bo zgodilo pred začetkom prihodnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.