Slovenija
16 ogledov

Spet velika požarna ogroženost!

pOŽAR Shutterstock
Po vsej Sloveniji od jutri vnovič velja velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato je v naravi prepovedana uporaba odprtega ognja. Napovedan je poostren nadzor pristojnih služb. Medtem je vnovič vzplamtel požar na Jesenicah, ki je včeraj izbruhnil v gozdu nad Jesenicami.

Uprava RS za reševanje in zaščito je razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja v vsej državi, zato je prepovedana uporaba odprtega ognja oziroma kurjenje na prostem, posebej ob vetrovnem vremenu. "V obdobju od oktobra 2011 do sredine marca 2012 je v večjem delu Slovenije padlo od 50 do 60 odstotkov običajne količine padavin, torej padavinski primanjkljaj traja že skoraj štiri mesece," opozarjajo tudi na Agenciji RS za okolje.

Včerajšnji požar še grozi

Potem ko so gasilci s pomočjo helikopterja Slovenske vojske včeraj zvečer omejili požar, ki je izbruhnil v gozdu nad Jesenicami, je ogenj danes zjutraj vnovič vzplamtel. Gasilcem ga je uspelo lokalizirati, tako da se več ne širi, še vedno pa okrog 30 gasilcev gasi žarišča požara.

Nad Koroško Belo pri Jesenicah se je včeraj okoli 13. ure razplamtel požar, ki je zajel večjo gozdno površino. Z ognjem se je borilo več kot 70 gasilcev, pri gašenju na težko dostopnem terenu pa jim je pomagal tudi helikopter. Kot so pojasnili na Regijskem centru za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje v Kranju, se je požar kljub takojšnjemu aktiviranju gasilcev zaradi suše hitro razširil na bližnji gozd na pobočju Krpana nad Jesenicami. Tako je ogenj zajel površino okrog 500 krat 500 metrov.

Gasilcem iz okoliških gasilskih društev je pomagal tudi helikopter Slovenske vojske, tako da je zajemal vodo v Savi in jo dovažal na težko dostopen teren ter odmetaval na strmo pobočje. Nekaj pred 19. uro je helikopter svoje delo končal, saj naj bi bila glavnina pogašena. Ker je zaradi suše obstajala nevarnost, da bo ogenj vnovič vzplamtel, so gasilci nadaljevali delo, vzpostavili pa so tudi požarno stražo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.