Slovenija
9942 ogledov

Toliko je plačano študentsko delo

Študentsko delo
Z minimalno urno postavko je trenutno plačanih 18 odstotkov del.

"Prva počitniška dela smo že začeli sprejemati, trenutno jih je okoli 60," nam je sporočila Saša Praček, vodja marketinga pri e-Študentskem servisu.

Tistim, ki bi poleti radi delali, svetuje, naj ponudbo spremljajo že zdaj, bolj intenzivno pa vsekakor že v maju. "Glede na to, da je ponudba del na splošno zelo pestra, bodo tisti, ki bodo spremljali ponudbo prej, lahko izbirali med bolj plačanimi deli in našli delo, ki jim bo res v veselje ter hkrati prineslo zanimive delovne izkušnje," dodaja. 

V fazi iskanja dela je po njenih besedah pomembno, da se dijaki in študenti pozanimajo o plačilni disciplini delodajalca, če plačuje redno oziroma so imeli predhodniki že kakšne težave. O tem tudi sami študente in dijake obvestijo oziroma jih opozorijo, če so imeli s podjetjem tovrstno izkušnjo. Neplačnike pa objavijo na spletni strani neplacniki.info.

"Pomembno je tudi, če za podjetje nakazujemo zaslužek vnaprej, saj bo v tem primeru študent oz. dijak dobil plačilo tudi v primeru, da podjetje do študentskega servisa svojih obveznosti ne bo poravnalo," pravi. Na e-Študentskem Servisu še vedno več kot 90 odstotkov vseh nakazil naredijo vnaprej.

Pred pričetkom dela, oziroma, ko delo že izberejo, je po njenih izkušnjah dobro, da se študent ali dijak pozanima o vseh podrobnostih dela. O urni postavki, trajanju dela, zahtevah, dodatnih pogojih, internih pravilih v podjetju, roku, v katerem lahko pričakuje plačilo in tako dalje.

"Dogovor pred začetkom dela je nujno potreben, da med samim delom ali po njegovem zaključku ne pride do nesoglasij in nesporazumov. Če do teh vseeno pride, se naj obrne na nas in se bomo vključili v vlogi mediatorja," pojasnjuje. 

Študentsko delo v številkah

Dijak lahko začne delati, ko dopolni 15 let in ima status dijaka ali študenta.

Minimalna urna postavka je od 1. aprila 2018 4,73 evrov bruto oziroma 4 evre neto. Z minimalno urno postavko je trenutno plačanih 18 odstotkov del. Trenutna povprečna urna postavka je 5,7 evra bruto, kar je 4,8 evra neto in se tudi razlikuje glede na regijo oziroma vrsto dela.

Najbolje plačana dela so po navedbah Saše Praček poučevanje, inštrukcije od 9 evrov bruto dalje, vaditelji in trenerji plavanja, smučanja od 8,5 evrov na uro bruto dalje, računalništvo in programiranje od 8 evrov na uro bruto dalje, selitve od 6,7 evra na uro bruto dalje, promocije in degustacije od 6,4 evra bruto.

Najmanj plačana dela so po urni postavki 4,73 evra na uro bruto, ki je tudi zakonsko predpisana najnižja urna postavka – ZUJF-C, običajno gre za delo v proizvodnji oziroma skladišču, pakiranje, deklariranje in polnenje polic.

"Že približno eno leto je zaznati trend višanja urnih postavk. Temeljna vzroka za to sta večje število del in manjša populacija, ki delo lahko opravlja, zato prihaja do nesorazmerij med številom zaželenih delavcev in dejansko delovnimi," pravi Saša. Podjetja si želijo po njenih besedah več pomoči pri njihovem delu, posledično se urne postavke zvišujejo, saj je na bolj plačana dela boljši odziv dijakov in študentov.

Urne postavke so se v zadnjih letih spreminjale, leta 2017 je bila povprečna plača 5,4 evra bruto, leta 2016 5,22 evra bruto, še leto prej pa 5,2 bruto.

Največ ponudbe sicer opažajo v Osrednjeslovenski regiji, na Gorenjskem, Podravskem in na Obali, še posebej v času poletne turistične sezone, največ del pa je v strežbi, prodaji in fizičnih del.

Najmanj del imajo v Zasavju, na Koroškem in Pomurju.

Študentje imajo spodnjo mejo

O študentskem delu smo spregovorili tudi z nekaj študenti. Kristjan dela redno prek študentskega servisa, ukvarja pa se s projektiranjem montažnih načrtov. Sam pravi, da ne bi delal za manj kot 5,5 evra na uro. 

Maja opravlja redno dela v strežbi, nikoli pa ne bi delala za manj kot štiri evre na uro. Med bolj zaželene študentske službe šteje strežbo, delo v trgovini in v skladiščih, najmanj pa si želi delati v javni upravi.

Špela opravlja lažja fizična dela in prav tako kot Maja ne bi delala za manj kot štiri evre na uro. Najboljše se ji zdi delo v zdravtvu ali strežbi. 

"Vedno sem delala med faksom in sem vedno usklajevala oboje, nikoli nisem delala samo čez poletje. Tega sem se posluževala, ko sem bila še dijakinja. Delala sem kot novinarka in kot natakarica. Včasih eno, včasih drugo, občasno tudi oboje hkrati," nam je povedala Minka. Sama ne bi sprejela dela, ki je plačano manj kot pet evrov na uro.

Pravi, da so najbolj zaželena dela v strežbi, saj je urnik prilagodljiv, poleg tega pa je tu še napitnina: "Seveda pa v strežbi tudi največ iščejo, zato je tu tudi največ možnosti izbiranja, kje je delovno mesto, kakšna je urna postavka. Med bolj zaželenimi deli so tudi ankete, saj so kratkotrajne in načeloma dobro plačane, kakšna dela za hostese, za fante fizična dela."

Manj zaželena dela pa so po njenem mnenju v trgovinah in v klicnih centrih.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.