Slovenija
9416 ogledov

Vremenska napoved: Tako nizko se bo v četrtek spustila meja sneženja

Neurje dež veter dež z vetrom povodenj deževje vreme nevihta Profimedia
Kar pospravite poletna oblačila, to prihaja k nam v četrtek ...

"Z vročim vremenom smo v letošnjem letu, kot kaže, opravili," pišejo vremenoslovci Arso. Še včeraj se je v vzhodni Sloveniji ogrelo nad 30 °C, v Lendavi so izmerili 31,8 °C, v Črnomlju 31,3 in v Jeruzalemu 31,1 °C.

Do srede bo temperatura zraka blizu povprečja za ta čas, a se bo kmalu za tem izraziteje ohladilo, napovedujejo na Arso. "V petek bodo najvišje temperature v notranjosti verjetno le od 10 do 15, v nekoliko višjih legah pa bodo celo ostale pod 10 °C."

Kot pojasnjujejo, bosta nad severovzhodno Evropo in delom Atlantika vztrajali območji z visokim zračnim tlakom. "To bo omogočilo, da se bo v sredo in četrtek izrazita zaloga hladnega zraka iz severa preko Britanskega otočja spustila daleč v Sredozemlje. Ker gre za blokadno situacijo, bo višinsko jedro hladnega zraka nad Sredozemljem in srednjo Evropo lahko vztrajalo dalj časa." dodajajo.

V sredo bo spet zapihal bolj vlažen jugozahodni veter, v noči na četrtek pa bo nad severnim Sredozemljem nastal ciklon. "Jugozahodni zračni tok se bo okrepil. Padavine bodo sprva zajele zahodne kraje. Možne bodo nevihte. V četrtek čez dan nas bo od severa dosegla hladna fronta, zapihal bo severovzhodnik. Dež se bo okrepil in razširil nad vso Slovenijo," pišejo na Arso, kjer pričakujejo večjo količino padavin.

"Trenutno je še precejšnja negotovost, kako hitro se bo fronta pomikala preko Slovenije. Meja sneženja se bo spuščala. Zelo verjetno bo snežilo v visokogorju, lahko tudi precej nižje. Za petek kaže, da se bo ciklon pomaknil jugovzhodneje. Pihal bo severnik, na Primorskem burja. Težišče padavin se bo pomaknilo nad vzhodno Slovenijo," dodajajo.

Ob koncu tedna bo ob severnem vetru večja količina padavin padla na severni strani Alp, za naše kraje pa je napoved še negotova, razložijo, a dodajajo, da bo verjetno topleje, z najvišjimi temperaturami od 15 do 20 °C.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 17:50 09.september 2024.

    Blokadna situacija? Boste vremenarji že enkrat izdavili, za kakšno blokado gre že tretje leto, vse od začetka Bruseljskega svinjarjenja po Ukrajini? No? Da še ni dovoljeno? Bo dovoljeno šele takrat, ko bodo vrabci o tem že nehali čivkati?

  • Ender3 17:20 09.september 2024.

    Ljudje to pa ne bo dobro. Iz kopalk direktno v zimske škornje. Nobenega prehodnega oblačenja, nobenih modnih trendov..

Sorodne novice