Slovenija
786 ogledov

"Z Marto se poznava dolgo časa, sva se usedla in se odkrito pogovorila"

Robert Golob Jure Makovec/STA
V državnem zboru bi morala danes potekati seja odbora za evropske zadeve, na katerem bi se predstavila kandidatka za komisarsko mesto Marta Kos, ki jo je vlada predlagala po odstopu Tomaža Vesela. Bo morala von der Leyen zaradi Slovenije še enkrat prestaviti predstavitev nove Evropske komisije?

Predsednik odbora, poslanec SDS Franc Breznik, seje ni sklical, čeprav je prejel dodatno vladno gradivo, v katerem je tudi odstopna izjava Tomaža Vesela. Breznik še vedno meni, da Vesel ni odstopil prostovoljno, ampak sta ga v to prisilila Robert Golob in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Sklic seje pogojuje z razkritjem dopisa, ki ga je predsednica komisije poslala Golobu. 

Tomaž Vesel Slovenija Tomaž Vesel ni kandidat, kakršnega si želi Ursula von der Leyen

"O novi kandidatki za komisarko smo odločali na podlagi dokumentacije, ki je bila v celoti predana parlamentu. V tej dokumentaciji je odstopna izjava prejšnjega kandidata, ničesar drugega in druga dokumentacija ni bila nikoli temelj za kakršnokoli odločanje," je po včerajšnjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju povedal predsednik vlade Robert Golob. "Pogovorov zaupne narave nikoli ne komentiram, in jih tudi v tem primeru ne bom," je glede pisma predsednice Evropske komisije dodal Golob. 

SDS so zavrnili tudi na Evropski komisiji, na katero je Breznik naslovil zahtevo, da razkrije pismo, ki ga je predsednica poslala Golobu. "Stiki med predsednico in voditelji držav so zaupne narave," je povedala tiskovna predstavnica komisije Arianna Podesta. Predsednica komisije naj bi v pismu zahtevala umik komisarskega kandidata Vesela do 11. septembra. 

Robert Golob, Ursula von der Leyen | Avtor: Boštjan Podlogar/STA Boštjan Podlogar/STA

Slovenija priročen izgovor?

Ker Slovenija v Bruselj še ni poslala svojega kandidata, je von der Leyen preklicala za minulo sredo napovedano objavo razreza nove komisije. A poleg tega, da predsednica še nima imen vseh kandidatov, se po naših podatkih v ozadju dogajajo pogajanja in pogojevanja glede razdelitve komisarskih mest, zato von der Leyenovi še kako pride prav izgovor z zapletom v Sloveniji. 

Pridobitev mnenja pristojnega odbora je po naši zakonodaji pogoj, da vlada lahko ime nove kandidatke posreduje v Bruselj. Po nekaterih informacijah naj bi na vladi iskali možnost, da predlog kandidatke pošljejo v Bruselj še preden se predstavi pred odborom. 

Von der Leyen naj bi razrez komisije zdaj predstavila v torek, a je glede na dogajanje v Sloveniji malo verjetno, da bo imela tudi že ime slovenske kandidatke Marte Kos. Glede tega se v javnosti še vedno pojavljajo številna ugibanja, zakaj je Marta Kos, potem ko je po fijasku s predsedniško kandidaturo izstopila iz stranke ter sporočila, da "to ni več njena stranka", zdaj pristala na predsedniško kandidaturo.

Marta Kos | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

"Z Marto se poznava dolgo časa, sva se usedla in odkrito pogovorila"

Predsednik vlade Robert Golob je glede tega v včerajšnjih Odmevih pojasnil: "Zaupanje sva vzpostavila že pred meseci. Vsak spor iz preteklosti je najlažje rešiti z odkrito komunikacijo, ker je le odkrita komunikacija lahko temelj zaupanja. Z Marto se poznava že dolgo, zato sva se usedla in odkrito pogovorila. Danes lahko s ponosom rečem, da lahko še naprej delava skupaj, izključno v dobro Slovenije. Mislim, da bi morali vsi tako ravnati in zamere iz preteklosti pozabiti takrat, ko gre za dobro naše države."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • munja 10:05 13.september 2024.

    Jasno, ko beli dan, vse za denar, ki je vedno bolj sveta vladar!!

  • ginko 09:23 13.september 2024.

    Lažniva golazen. Nategun naroda. 420.000 golazni in 490.000 nevolivcev je izvolilo današnjo fašistično vladajočo golazen, ki si jo ti kučan javno podprl kot blefer (poznavalec) kaj je dobro za vas udbo-komunajzarsko mafijo ne pa za pošten slovenski narod. In sedaj ...prikaži večj zopet "projektiraš" po komunajzarsko "novi obraz", da bodo vaše riti preskrbljene, raja naj pa po vaše je travo.

  • Enzgg4 09:15 13.september 2024.

    Še malo mi bodo prodajali ta sranja, pa bom spremenil odločitev o bojkotu volitev in bom šel volit jajota. Enkrat sem to že naredil, 2004, ko je v mandatu pred tem samopašnost LDS dosegla take višave, da bi volil tudi ...prikaži več podgane, samo da zrušim pizdune. In očitno takrat nisem bil edini, ki je tako razmišljal. Glede na to, kaj gledamo sedaj, lahko čez 2 leti s precejšnjo verjetnostjo pričakujem ponovitev 2004, le da bodo tokrat na smetišče zgodovine letele stranke te koalicije.