Slovenija
16 ogledov

Za demokracijo smo odgovorni vsi

Ustavno sodišče je novim ustavnim sodnikom razdelilo njihove funkcije. Žurnal24 main
Demokracija in človekove pravice so naša skupna odgovornost, je ob 11. dnevu ustavnosti opozoril profesor mednarodnega javnega prava Luzius Widhaber.

Widhaber, ki je bil do pred kratkim tudi predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice, je dejal, da morajo demokracijo in človekove pravice najprej in predvsem spoštovati nacionalni parlamenti, vlade sodišča in širša civilna družba. Samo če jim spodleti, nastopi sodišče v Strasbourgu, je dodal. Med drugim je izpostavil tudi preobremenjenost sodišča, ki je letos prejelo približno 53.500 pritožb.

Ob dnevu ustavnosti je predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik sodnici in nekdanji predsednici ustavnega sodišča Dragici Wedam Lukić, sodnici Milojki Modrijan in sodniku Alojzu Janku, ki so letos prenehali opravljati funkcijo ustavnega sodnika, izročil posebno priznanje ustavnega sodišča za prispevek, ki so ga v svojem mandatu dali k razvoju ustavnosodne presoje in varstva človekovih pravic.

Visoki gostje na slovesnosti
Slovesnosti so se udeležili predsednik vlade Janez Janša, novoizvoljeni predsednik republike Danilo Türk, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik, minister za pravosodje Lovro Šturm, sedanji in nekdanji ustavni sodniki in drugi gostje. Letos mineva 16 let od sprejema slovenske ustave, ki je Republiko Slovenijo opredelila kot demokratično, pravno in socialno državo in uveljavila visoke standarde varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Skupščina Republike Slovenije je 23. decembra 1991 sprejela prvo ustavo samostojne Slovenije. V počastitev sprejetja in uveljavitve ustave, ki je temeljno vodilo odločanja ustavnih sodnikov, je ustavno sodišče 23. december razglasilo za dan ustavnosti. Praznujemo ga od leta 1997.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.