Šport > Euro 2024
1315 ogledov

Tako se nas bodo lotili Danci, tu so največje nevarnosti

Danska danska nogometna reprezentanca Epa Postava Danske na tekmi proti Sloveniji v Københavnu.
Reprezentanci Slovenije in Danske se dobro poznata, tako da nas čaka zanimiv taktičen boj.

Izbrani vrsti Slovenije in Danske sta se srečali v okviru kvalifikacij za Euro 2024, v Ljubljani se je končalo z neodločenim izidom (1:1), v Københavnu z zmago Dancev (2:1). Obe tekmi sta imeli nekaj skupnih značilnosti, ki bodo do izraza prišle tudi na obračunu v Stuttgart Areni.

Danska je ekipa, ki rada zadržuje žogo v svoji posesti. S hitrimi podajami in široko napadalno formacijo skuša zaobiti tekmečevo obrambo, sposobna pa je tudi hitrih kombinacij skozi obrambno postavitev. Na obeh kvalifikacijskih tekmah proti Sloveniji so imeli fantje iz Hamletove dežele žogo več kot 60 odstotkov časa v svoji posesti.

Selektor Kasper Hjulmand je na kvalifikacijskih in prijateljskih tekmah uporabljal dva sistema. Občasno 4-3-3, bolj pogosto pa 3-5-2, s katerim se bo najbrž lotil tudi Slovenije v Stuttgartu.

Posest in izpraznjen prostor

Trije osrednji branilci se v začetku napada na strnjeno obrambo postavijo široko, da lahko učinkovito prenašajo žogo z ene strani na drugo. To vlogo bodo verjetno opravljali Andreas Christensen na levi, Simon Kjær na sredini in Joachim Andersen na desni. Branilec Barcelone Christensen in izkušeni Kjær sta sposobna prestreženo žogo hitro prenesti v napadalno polovico. Christensen je zelo nevaren v igri z glavo, ob dobrih predložkih zna doseči zadetek.

Na desnem boku bo v formaciji 3-5-2 verjetno operiral Joakim Mæhle, na levem Victor Kristiansen. Oba se v fazi gradnje napada postavita zelo široko, tik ob stransko črto, da bi omogočila trem osrednjim branilcem in osrednjima vezistoma dovolj prostora za organizacijo napada. Mæhle in Kristiansen se tako pomakneta skoraj do linije napadalcev, da bi ustrezno raztegnila obrambo tekmecev. Ko sta postavljena na teh pozicijah, imajo Danci opcijo hitrega prenašanja žoge z ene strani na drugo in posledično iskanja situacij igre ena na ena, kjer zna predvsem Kristiansen priti do učinkovitega predložka.

Vlogo dveh osrednjih vezistov, ki prihajata po žogo v zadnjo linijo, bosta najverjetneje opravljala Pierre-Emile Højbjerg in Thomas Delaney. Gre za marljiva igralca z dobrimi tehničnimi sposobnostmi, ki znata držati žogo in hitro najti napadalce. Tretji osrednji vezist bo zvezdnik Manchester Uniteda Christian Eriksen, ki ne prihaja pogosto po žogo k zadnji liniji, zato pa v medprostoru, ki ga z gibanjem ustvarita bočna igralca ter globoko pomaknjena Højbjerg in Delaney, išče možnosti za kreiranje priložnosti. Eriksen ima dober strel z razdalje ter je zmožen lucidnih podaj v globino, ki obrambo postavijo v kočljiv položaj.

Danska Švica taktika postavitev | Avtor: PrtSc PrtSc

Danska bo proti Sloveniji verjetno igrala z dvema napadalcema, eden teh bo zagotovo mladenič Rasmus Højlund. V svoji uvodni sezoni pri Manchester Unitedu ni blestel, a je pokazal, da gre za fanta z velikim potencialom. Zelo rad vteka v prazen prostor in s tem razteguje obrambo, ima dober instinkt za gol. Za mesto drugega napadalca konkurirajo Yusuff Poulsen, Kasper Dolberg in Jonas Wind. Vsi trije so drugačen profil igralca kot Højlund, saj pogosto igrajo s hrbtom proti golu in lahko veliko sodelujejo z vezisti. Pomaknejo se torej stran od osrednjih branilcev in so sposobni zadržati žogo, da se preostanek ekipe pomakne naprej.

Če presing ne uspe ...

V fazi branjenja se Danci iz formacije 3-5-2 transformirajo v postavitev 5-4-1. Bočna igralca se pomakneta ob bok levega oziroma desnega osrednjega branilca in tako nastane linija petih. Eden od napadalcev se pomakne v linijo vezistov da tvori linijo štirih, medtem ko Højlund ostaja povsem v "špici", da moti organizacijo napada in zaposluje branilce.

Danci se v formacijo 5-4-1 (ali 4-5-1, če v ofenzivi igrajo sistem 4-3-3) postavijo šele potem, ko jim ne uspe prvotni načrt. Takoj po izgubljeni žogo namreč skušajo z visokim presingom žogo dobiti nazaj. Tisti igralec, ki je najbližje žogi, napada tekmeca, ki jo ima v posesti, ostali skušajo hitro zapreti prostor za izhodne podaje. Danci so ena od ekip, ki veliko žog vzame že v napadalni polovici. V kolikor jim to ne uspe, se pomaknejo v navedeno formacijo in zaprejo dostope proti golu.

Slovenija Danska taktika postavitev | Avtor: PrtSc PrtSc

Ostal nam je še vratar. Izkušeni Kasper Schmeichel, sin legendarnega Petra Schmeichela, je star 37 let in verjetno zadnjič brani za Dansko na velikem turnirju. Ima veliko izkušenj in je soliden v igri z nogo, kar ekipi pomaga pri gradnji napada.

Odgovor Slovenije

Matjaž Kek je na obeh kvalifikacijskih tekmah z Dansko uporabil formacijo 4-4-2, ki je značilen taktičen odgovor za postavitev 3-5-2. Z zgostitvijo vezne linije bodo Slovenci skušali doseči prevlado na sredini igrišča, ali pa vsaj zadostno motiti Dance, da ti ne bi uspeli ustrezno postaviti napadalnih položajev. 

V napadu bosta Benjamin Šeško in Andraž Šporar čakala na priložnost za vtekanje za zadnjo linijo, obenem pa zapirala prostor za podaje Dancev iz zadnje v vezno linijo. Pomembna bo tudi igra bočnih nogometašev, ki bosta imela veliko dela v obrambi, obenem pa bosta morala nuditi oporo vezistom pri gradnji napada.

Slovenija je doslej odigrala šest tekem z Dansko. Pet jih je izgubila (od tega dve prijateljski tekmi), enkrat remizirala. V zadnjih letih so Slovenci obrnili negativen trend proti skandinavskim ekipam, premagali so Švedsko, Norveško in Finsko. Ostali so še Danci ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice