Šport > Euro 2024
4379 ogledov

Nor zaključek, gol v 86. minuti, na drugi strani žoga ustavljena na golovi črti

Nico Williams Profimedia
Španija je znova evropski prvak.

Španija je v tokratnem finalu v Berlinu lovila rekordni četrti evropski naslov, Angleži so se potegovali za prvo takšno lovorilo, prvo veliko po 58 letih, ko so na domačem terenu leta 1966 postali svetovni prvaki. Izbranci Garetha Southgata so se sicer še drugič zapored prebili v finale, pred tremi leti jih je po streljanju enajstmetrovk premagala Italija.

Takrat so Angleži povedli že v drugi minuti, ko je v polno zadel Luke Shaw, ta se je tokrat vrnil v prvo enajsterico reprezentance Treh levov. Sam začetek dvoboja je bil tokrat sicer precej bolj umirjen, minil je brez pravih priložnosti, Španci so bili precej več pri žogi.

Šele v 12. minuti je po levi strani prodrl hitri Nico Williams, a je njegov strel v zadnjem hipu blokiral angleški branilec John Stones.

Nico Williams | Avtor: Profimedia Profimedia

Tri minute kasneje je Bukayo Saka odložil žogo do Kyla Walkerja, ki je z desne strani nevarno podal pred gol, a so Španci okroglo usnje odbili v kot. Angleži so se nekoliko prebudili, večina akcij pa je potekala preko Sake. Ta je na robu kazenskega prostora našel svojega klubskega soigralca iz Arsenala, vendar je bil tudi močan strel Declana Rica pravočasno blokiran.

V 25. minuti se je Shaw na desni strani španskega šestnajsterca že otresel Danija Carvajala, a se nato odločil za podajo, ki pa ni prišla do njegovih soigralcev. Na drugi strani je do strela prišel Fabian Ruiz, a je nogo podstavil Marc Guehi, s tem pa povsem upočasnil žogo in vratar Jordan Pickford je imel zelo lahko delo. 

Alvaro Morata je v 43. minuti prodiral po levi strani, a ni prišel do pravega poizkusa, okroglo usnje so mu izbili v kot. Še več je obetala akcija Angležev dve minuti kasneje, ko je Carvajal naredil napako, žogo mu je odvzel Jude Bellingham, podal pred kazenski prostor, kjer je ustrelil Harry Kane, vendar je bil tokrat v bloku Rodri. 

Harry Kane | Avtor: Profimedia Profimedia

V nadaljevanju akcije so Španci storili prekršek, po podaji s prostega strela pa je do poizkusa prišel Phil Foden, a s strelom v bližnji kot ni ogrozil španskega čuvaja mreže Unaia Simona. 

To je bil edini strel Angležev na vrata tekmecev v prvem polčasu, enega so sprožili tudi Španci. Posest žoge: Španija 70 odstotkov, Anglija 30.

Drugi polčas se je začel s slabo novico za privržence Španije, saj je v garderobi zaradi poškodbe ostal Rodri, kasneje je bil izbran za igralca turnirja, a skrbi so bile nato v hipu pozabljene. Rdeča furija je namreč povedla v 47. minuti. Po hitrih podajah je na desni strani do žoge prišel zdaj že17-letni Lamine Yamal, rojstni dan je praznoval 13. julija, ki je na drugi strani šestnajsterca našel osamljenega Williamsa. Ta je nameril v dolgi kot in zadel za 1:0.

Nico Williams | Avtor: Profimedia Profimedia

Španija  bi lahko zelo hitro dodala še en zadetek, tokrat je Williams našel Danija Olma. Ta se je otresel svojega čuvaja, streljal iz polobrata in iz ugodnega položaja okroglo usnje poslal mimo vrat.

Angleži so bili v 'knock-outu', Morata je prišel pred vrata, nekoliko z desne strani poslal žogo že mimo Pickforda, zdelo se je, da tudi mimo vrat, a je vse dvome z izbijanjem razčistil Stones. Takoj zatem je z dvajsetih metrov nevarno sprožil Williams, okroglo usnje je poletelo mimo želenega cilja.

V 61. minuti je Southgate iz igre potegnil najboljšega strelca v zgodovini angleške reprezentance, Kana je zamenjal strelec odločilnega gola v polfinalu proti Nizozemski Ollie Watkins.

Bellingham je z močnim udarcem za las zgrešil v 64. minuti, dve minuti kasneje pa je po lepi akciji Furije z diagonalnim strelom poizkusil Yamal, izkazal se je Pickford, ki je posredoval s skokom v svojo desno stran in poskrbel za kot.

Po novem pritisku Španije in kotih je do nevarnega strela prišel še Ruiz, vendar je meril nekoliko previsoko.

Kazen za zamujeno je prišla v 73. minuti. Mikel Oyarzabal je poslal nenevaren strel na Pickfordova vrata, sledil je protinapad. Na desni strani je prodrl Saka, v šestnajstercu našel Bellinghama, ta pa je žogo poslal nazaj na 20 metrov, kjer je pritekel rezervist Cole Palmer, močno ustrelil in poskrbel za 1:1.

Cole Palmer | Avtor: Epa Epa

V 82. minuti sta dolgo kombinirala Olmo in Williams, izmenjala nekaj podaj, nato pa je do strela prišel nekoliko na desni osamljeni Yamal. Ta je znova meril v dolgi kot, a to naredil slabo, Pickford je strel, ki je letel proti sredini vrat, brez večjih težav odbil.

Vratar Evertona je kasneje preprečil še nevaren predložek Yamala pred vrata, Pickford je izbil žogo z glave Oyarzabala.

A prav napadalec Real Sociedada je zatresel mrežo v 86. minuti. Marc Cucurella je z leve strani podal v peterec, kjer je v padcu iztegnil nogo Oyarzabal in žogo poslal za hrbet Pickforda. Le za las je španskega nogometaša, ki je dosegel svoj 12. gol za Furijo, izven prepovedanega položaja držal Stones.

Štiri minute kasneje so bili Angleži na pragu novega izenačenja. Rice je po kotu nevarno ustrelil z glavo, Simon je njegov poizkus uspel odbiti, vendar le do Guehija, ki je znova ustrelil z glavo. Tokrat je bil španski vratar že premagan, a je z golove črte odbil Olmo. Nevarnosti še ni bilo konec, do novega strela je prišel Rice, vendar je tokrat ustrelil previsoko.

Drugi polčas je bil podaljšan za štiri minute, v sodnikovem dodatku pa si Angleži niso uspeli pripraviti priložnosti.

Španija je na tem prvenstvu na sedmih tekmah zabeležila sedem zmag. Po vrsti so klonile Hrvaška (3:0), Italija (1:0), Albanija (1:0), v osmini finala Gruzija (4:1), v četrtfinalu v drugem podaljšku Nemčija (2:1), v polfinalu Francija (2:1), na koncu pa še Anglija.
 

Euro 2024, finale: 

Španija : Anglija  2:1 (0:0)
Williams 47., Oyarzabal 86.; Palmer 73.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice