Šport > Kolesarstvo
19102 ogledov

Armstrong pojasnil, zakaj Rogliču resno preti poraz

Roglič Epa
Primož Roglič bo imel veliko dela, če bo želel v drugi polovici dirke po Španiji izničiti zaostanek vodilnega kolesarja Ben O'Connorja.

Kolesarksa dirka po Španiji se preveša v drugo polovico, vse bolj pa se zaostruje tudi boj za skupno zmago, za katero je v igri tudi edini slovenski predstavnik na dirki Primož Roglič. Član ekipe Red Bull-Bora-Hansgrohe je v skupni razvrstitvi uvrščen na visoko drugo mesto, a ima precej velik zaostanek za vodilni avstralskim kolesarjem Benom O'Connorjem.

O'Connor na začetku 79. Vuelte ni deloval kot eden izmed favoritov za skupnega zmagovalca, potem ko si je že v uvodnih etapah privozil precejšen zaostanek za Rogličem, stvari pa je nato postavil na glavo v šesti etapi, v kateri je deklasiral vso konkurenco in s fenomenalno predstavo močno presenetil Rogličevo ekipo.

Športni direktor Bore je v izjavah po etapi, v kateri je Roglič izgubil šest minut in pol v primerjavi z Avstralcem, priznal, da so stvari ušle izpod nadzora. Roglič je odtlej zmagal na osmi etapi in se v skupni razvrstitvi nekoliko približal nosilcu rdeče majice, a razlika med njima še vedno znaša slabe štiri minute.

Zna se celo zgoditi, da bi strateška napake Bore v šesti etapi Rogliča stala zgodovinske četrte zmage na Vueltu, s katero bi se izenačil z rekorderjem Robertom Herasom.

Na to je v svojem podkastu The Move, v katerem je analiziral dogajanje na Vuelti, opozoril tudi prečrtani sedemkratni zmagovalec dirke po Franciji Lance Armstrong, ki Connorjevo pomembno prednost v nesporednem dvoboju z Rogličem vidi v Avstralčevi odpornosti na vročino.

Letošnjo dirko so namreč zaznamovale ekstremno visoke temperature, kar bi bil lahko po Armstrongovi oceni odločilno vplivalo na končni razplet. Ob tem velja omeniti, da so pogoji za dirkanje po selitvi kolesarjev v hladnejšo Galicijo postali precej znosnejši, a vseeno zahtevni.

"Po moje se ne ne bo prav nihče pritoževal, če ne bomo vsak dan dirkali na 38 ali 40 stopinjah," je po koncu devete etape, v kateri ni izgubil časa napram Rogliču, dejal O'Connor. "To je čudovita regija, lepo je spet videti zelenje. Tudi vreme je spet znosno. Še vedno je 30 stopinj Celzija, a med 30 in 40 stopinjami je velika razlika," je dodal.

Ben O'Connor | Avtor: Profimedia Profimedia

Armstrong je v analizi O'Connorjevega izhodišča za napad na krstno zmago na Grand Tourih izpostavil, da je Avstralec odraščal v predelu, kjer so visoke temperature del vsakdana.

Lance Armstrong | Avtor: Youtube Youtube
"Ben O'Connor je osrednja zgodba letošnje dirke po Španiji, saj po koncu sezone zapušča svojo ekipo. Doma je iz avstralskega Pertha, ki ga še nisem obiskal, vem pa, da je tam vroče. Pogovarjali smo se o vročini in vem, da jo Ben zna prenašati. Odraščal je v zelo vročem predelu. To seveda še ne pomeni, da nekdo dobro prenaša vročino, vendar ji je bil izpostavljen," je povedal Američan.

Njegov sogovornik Johan Bruyneel je v navezavi na peklenske razmere kot eno od možnih rešitev predlagal zamaknitev Vuelte na september. "Vročina je neverjetna. Začeli so na Portugalskem, potem smo imeli pet južnih etap, kar v kombinaciji z letnim časom pomeni, da dirkajo tudi pri 37 do 40 stopinjah. Če konec avgusta združimo z mesti, kot so Sevilla, Cordoba in Granada, to ne pomeni nič dobrega," je povedal nekdanji kolesar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 13:26 28.avgust 2024.

    Slaba taktika moštva lahko povzroči Rogličev poraz..

  • atamama 12:44 28.avgust 2024.

    Tudi lastniki njegove ekipe se zavedajo tveganega nakupa in že kupujejo mlajše kolesarje....

Sorodne novice