Šport > Kolesarstvo
34631 ogledov

Kolesarska legenda nad Primoža Rogliča: "To je precej butasto"

Primož Roglič in Ben O'Connor Profimedia
Philippa York je udarila po Primožu Rogliču, potem ko je njegova ekipa dovolila, da si Ben O'Connor privozi veliko prednost, katero bo še težko izničiti.

Prvi teden Vuelte je za nami in po ponedeljkovem prostem dnevu se dirka v torek nadaljuje z novo zahtevno etapo. Skupno vodstvo pa kljub temu da smo po devetih opravljenih etapah že skoraj na polovici dirke, še vedno prepričljivo drži kolesar ekipe Decathlon AG2R La Mondiale Ben O'Connor, ki ima pred našim Primožem Rogličem kar tri minute in 53 sekund prednosti.

Razlog za presenetljivo ugodno Avstralčevo vodstvo je bila šesta etapa, ko so ekipe glavnih favoritov na čelu z Rogličevo Red Bull-BORA-hansgrohe dopustile, da se je preizkušeni in izjemno uspešni kolesar s tritedenskih dirk udeležil pobega ter ciljno črto prečkal z ogromno prednostjo pred glavnino, proti kateri je pridobil skorajda sedem minut.

Mnogi strokovnjaki so le zmigovali z glavo ob taktiki nemške ekipe, ki je enemu najnevarnejših kolesarjev na dirki podarila lepo prednost, katero bo do konca zelo težko izničiti. Med najbolj kritičnimi je bila tudi kolesarska strokovnjakinja Philippa York (nekdaj znana kot Robert Millar, eden najboljših britanskih kolesarjev vseh časov), ki je v pogovoru za Cyclingnews ponudila svoj pogled na dogajanje v prvem tednu.

"Po začetku letošnje Vuelte je Primož Roglič izgledal, kot da ima vse pod kontrolo. Že po uvodnem kronometru je bil najbolje uvrščen kolesar v boju za skupno zmago, preden je nato dobil prvo etapo s ciljnim vzponom. In njegova ekipa Red Bull-BORA-hansgrohe je bila zadovoljna, kako je izgledal. Celo toliko, da je bila pripravljena prepustiti skupno vodstvo kakšnemu manj nevarnemu kolesarju," se je na Rogličevo dominanco na začetku dirka ozrla York.

Philippa York | Avtor: Profimedia Profimedia

Opozorila je, da se očitno Roglič in druščina niso ničesar naučili z lanske Vuelte, ko je bil odlični Sepp Kuss del enega izmed uspešnih pobegov, hkrati pa si je privozil takšno prednost, da mu je Primož in Jonas Vingegaard (sicer tudi po zaslugi moštvenih ukazov) kljub očitni boljši pripravljenosti vse do konca dirke nista uspela stopiti. Yorkova je mnenja, da bi se zgodovina prav lahko ponovila.

"Lanska Vuelta je bila primer napačnih kalkulacij. S tem seveda ne mislim, da Sepp Kuss ni dober kolesar, le da ga niso smatrali za dovolj dobrega, da bi lahko šel vse do konca. Tako da letos, ko se je tekom šeste etape v beg prebil tudi Ben O'Connor, bi morali v Rogličevih ušesih zvoniti vsi možni alarmi," je bila do Bore in njenega kapetana kritična Yorkova, potem ko se je Avstralec v precej enostavni etapi iz dveh minutk zaostanka zavihtel v skupno vodstvo s skorajda petimi minutami prednosti.

"Morda se je res mučil na prvi etapi z gorskim ciljem, toda četrti mesti s Toura in Gira nam govorita za kakšen talent v resnici gre. In da mu Roglič in druščina podarijo skoraj petminutno prednost je precej butasto! Toda nekako se je zgodilo. In taktika vseh kolesarjev se je morala spremeniti. Tako za Rogliča, ki mora presedlati iz branjenja v napadanje, kot tudi ostale favorite za skupni seštevek, ki so po minuti zaostanka za vodilnim kar naenkrat na šestih minutah zaostanka."

"Zdaj pa se vsi zavedajo, da bo Bena O'Connorja s trenutno prednostjo težko spraviti z vrha. Šlo bo za dolg in mukotrpen proces, ko bodo njega in njegovo ekipo Decathlon poizkušali utruditi iz etape v etapo. Zdaj je pritisk na ekipi Decathlon AG2R, da ne pokaže nobene šibkosti, ki bi lahko ogrozila njihovega kapetana. Ta je lahko zelo samozavesten po odlični deveti etapi, a se hkrati tudi zaveda, da se bodo ob eni sami napaki vsi njegovi rivali spravili nanj," je zaključila Yorkova, ki se iz svojih kolesarskih časov lahko pohvali z etapnimi zmagami na vseh treh velikih tritedenskih dirkah ter pikčastima majicama za najboljšega hribolazca s Toura in Gira.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 19:03 27.avgust 2024.

    A ta zafiksani Armstrong se je že kaj oglasil?

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 17:13 27.avgust 2024.

    Problem je nezrela ekipa... Takrat, ko je zmagal, je Rogla izjavil, da je moral zmagati, ker je ekipa brez dogovora šla na polno... Dodal je še, da upa da bo kljub temu vse v redu,.. Pa dva dni kasneje ni ...prikaži več bilo v redu, ker je bila ekipa utrujena in so dopustili takšno razliko..Ampak dirka je še dolga in če ne bo kaj nepričakovanega, bo Rogla to zmagal z razliko par minut..In pozabljate, da je imel hud padec...kreteni

  • Rim 17:13 27.avgust 2024.

    Tako je, če ne pokriješ nasprotnikovih napadov, on pokrije tebe. In si naenkrat odvisen od drugih, ne več od sebe. A je to predvsem krivda ekipe, ki očitno ni na nivoju zahtevnosti tekmovanja. Denar sam po sebi ne reši takih ...prikaži več zadev, glava, stroka in modrost pa. Ko temu dodaš še poškodovanost in zato slabšo formo ...

Sorodne novice