Šport > Kolesarstvo
565 ogledov

Bora udarila nazaj, zraven tudi Roglič

Wout van Aert Epa Wout van Aert ob prihodu v cilj.
Kolesarji so opravili s 7. etapo dirke po Španiji.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je v sedmi etapi dirke po Španiji proti vodilnemu Avstralcu Benu O'Connorju po zaslugi bonifikacij nadoknadil šest sekund.

Na trasi od Archidone do Córdobe (180,2 km) je sicer pričakovano slavil Belgijec Wout van Aert (Visma-Lease a Bike). Etapa je bila večji del povsem nezanimiva. V ospredju je bil le en domači ubežnik, ki ga je glavnina ujela pred edinim kategoriziranim klancem.

Nanj je sprva pospešila ekipa Visma-Lease a Bike in se skušala znebiti nekaterih sprinterjev, nato pa je na čelo prišla Rogličeva ekipa in do vrha razredčila vodilno skupino. A Kisovčanu je hitro zmanjkalo pomočnikov, vseeno pa je na vrhu zanesljivo osvojil šest bonifikacijskih sekund.

Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnjih kilometrih, potem ko je razredčena skupina najprej ujela Španca Marca Solerja, ki je napadel na vrhu vzpona in bežal okoli 15 km. Nato je poskusil še en kolesar UAE Team Emirates Pavel Sivakov, a ga je skupina z Van Aertom na čelu ujela v zadnjih nekaj 100 m.

Pričakovano je do druge etapne zmage na letošnji Vuelti prišel Van Aert (Visma-Lease a Bike). Zanesljivo je prehitel Čeha Mathiasa Vaceka (Lidl-Trek) in Španca Paua Delgada (Kern Pharma).

Za Van Aerta je bila to 48. zmaga v karieri in četrta letos. Po Španiji je dobil tudi tretjo etapo, danes pa v zaključku ni imel preveč dela, saj v prvi skupini zaradi močnega ritma na edinem kategoriziranem klancu ni bilo izrazitih sprinterjev. Roglič je bil v sprintu zaprt, etapo pa je končal na 18. mestu. Pred tem je 25 km pred ciljem sprintal za bonifikacije in nekoliko pridobil v generalni razvrstitvi.

"Pričakoval sem sprint precej večje skupine, a vedel sem, da bo klanec pred ciljem zelo zahteven. Nisem pa pričakoval, da bo tam vse skupaj tako močno 'eksplodiralo'. V skupini sva bila sama s Seppom Kussom, zato je bilo težko nadzorovati dogajanje v etapi. Sepp je opravil res sijajno delo. Ne vem, če se ljudje zavedajo, kako težko je z manj kot 60 kg takole nadzorovati pobeg na čelu skupine. Imel sem kurjo polt, ko sem vozil za njim, želel sem se mu le oddolžiti z zmago," je v izjavi za organizatorje dejal 29-letni Van Aert.

"V naši ekipi ne gledamo le na zmage, temveč predstave celotne ekipe in izpolnjevanje drznih načrtov. Žrtvujemo se drug za drugega. Ko branilec zmage takole narekuje ritem zate, je to vzorčni primer naše filozofije. Ponosen sem na to predstavo," je še razložil zmagovalec današnje etape.

V soboto spet zahtevna trasa

V seštevku med prvimi tremi ni prišlo do sprememb. V vodstvu je ostal O'Connor (Decathlon AG2R), ki ima zdaj 4:45 minute prednosti pred Rogličem in 4:59 pred tretjeuvrščenim Portugalcem Joaom Almeido (UAE Team Emirates).

V soboto bo na sporedu zahtevna in razgibana etapa od Ubede do Cazorle (158,7 km). Ciljni vzpon bo dolg 4,8 km s povprečnim naklonom 7,1 odstotka, a gre za zelo stopničast klanec z dvema daljšima odsekoma nad 13 odstotkov.

Vuelta, 7. etapa (Archidona - Córdoba (180,2 km):

1. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike)           4:15:39
2. Mathias Vacek (Češ/Lidl-Trek)                   isti čas
3. Pau Delgado (Špa/Kern Pharma)
4. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)
5. Quinten Hermans (Bel/Alpecin-Deceuninck)
6. Quentin Pacher (Fra/Groupama-FDJ)
7. Lorenzo Rota (Ita/Intermarche-Wanty)
8. Harold Tejada (Kol/Astana Qazaqstan)
9. Max Poole (VBr/DSM-firmenich PostNL)
10. George Bennett (NZl/Israel-Premier Tech)
...
18. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)    isti čas
...

Skupni vrstni red (7/21):

1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               27:44:07
2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 4:45
3. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                4:59
4. Enric Mas (Špa/Movistar)                            5:23
5. Cristian Rodriguez (Špa/Arkea-B&B Hotels)           5:26
6. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorious)             5:29
7. Lennert Van Eetvelt (Bel/Lotto Dstny)               5:32
8. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      5:35
9. Felix Gall (Avt/Decathlon AG2R)                     5:38
10. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                  5:49
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice