Šport > Kolesarstvo
1158 ogledov

Odločili so milimetri, Roglič z zanesljivo predstavo

Primož Roglič Profimedia
Bittner presenetil oba favorita, Roglič varno v cilju.

Čeh Pavel Bittner (DSM-firmenich PostNL) je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Španiji. Na trasi od Fuente del Maestreja do Seville (177 km) je bil nekoliko presenetljivo najboljši po sprintu glavnine. V skupnem seštevku je vodstvo ohranil slovenski zvezdnik Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe).

Štiriintridesetletni Kisovčan, ki je ciljno črto varno prečkal v času glavnine na 57. mestu, ima tako še naprej osem sekund naskoka pred Portugalcem Joaom Almeido (UAE Team Emirates). Tretji je Španec Enric Mas (Movistar) z 32 sekundami zaostanka.

V počasni etapi, kolesarji so znova "zaostali" za predvidevanji organizatorjev, pravega razburjenja ni bilo. Pomembno je bilo predvsem izdatno hlajenje v znova zelo vroči etapi po Andaluziji, kjer se je temperatura povzpela krepko nad 35 stopinj Celzija.

V ospredju sta bila večji del dneva le dva kolesarja, ki nista predstavljala nevarnosti za glavnino in sprinterske ekipe. Te so z narekovanjem ritma ubežnika ujele okoli 40 km pred ciljem.

Najboljši v skupnem seštevku so se morali le še izogniti težavam in tudi padcu zaradi neravnega cestišča 11 km pred ciljem, preden so lahko relativno mirno prečkali ciljno črto. Med njimi je bil tudi vodilni Roglič, ta je do meje, ko se kolesarjem s kasnejšimi težavami pripiše enak čas kot zmagovalcu, vozil povsem v ospredju. Štiri kilometre pred ciljem je nato popustil, za etapno zmago pa so se udarili sprinterji.

Tokrat je oba favorita presenetil 21-letni Bittner. Danes je v vroči Andaluziji ugnal tako Belgijca Wouta Van Aerta (Visma-Lease a Bike) kot tudi Avstralca Kadena Grovesa (Alpecin-Deceuninck), ki je zamudil trenutek za začetek sprinta. Van Aert se je v sprint podal sicer že 300 metrov pred ciljem. Groves ni bil dovolj pozoren in je za las zamudil, Bittner pa se je prilepil na kolo Belgijca, nato pa na ciljni črti boljše potisnil kolo naprej.

Pavel Bittner | Avtor: Profimedia Profimedia

Za mladega Čeha je to prva zmaga na tritedenskih dirkah in tretja v karieri, potem ko je dvakrat pred tem slavil tudi na pripravljalni dirki po Burgosu.

V četrtek bo na sporedu šesta etapa od Jereza do Yunquere (185,5 km). Gre za zelo razgibano traso s štirimi kategoriziranimi vzponi, vključno z zadnjim do cilja. Ta sicer ne bo med strmejšimi, a ponuja teren za boje med najboljšimi, če ne bodo na svoj račun prvič na letošnji Vuelti prišli ubežniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice