Šport > Kolesarstvo
1766 ogledov

Rdeča majica do etapne zmage, Rogliču se vse izšlo po načrtih

Wout van Aert Profimedia
Wout van Aert rdečo majico vodilnega potrdil s svojo prvo etapno zmago na dirki po Španiji, Roglič mirno končal na 32. mestu ter se v skupnem seštevku povzpel na sedmo mesto.

Tretja etapa letošnje dirke po Španiji ter zadnja, ki jo je gostila Portugalska, je bila odločena po množičnem sprintu glavnine, katerega je dobil nosilec rdeče majice Belgijec Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) pred Avstralcem Kadenom Grovesom (Alpecin-Deceuninck) in Špancem Jonom Aberasturijem (Euskaltel-Euskadi).

Naš junak Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je pred startom napovedal, da si želi predvsem mirne etape, brez večjih pretresov, kar se je na koncu tudi uresničilo. Zahrbtno etapo, kjer (kot pravi floskula) "dirke ne moreš dobiti, lahko pa jo izgubiš", je končal na 32. mestu v času zmagovalca.

Van Aert je s svojo prvo etapno zmago na dirki po Španiji v karieri še povečal prednost v skupnem seštevku, saj ima zahvaljujoč novim desetim bonusnim sekundam odbitka zdaj 13 sekund prednosti pred Američanom Brandonom McNultyjem (UAE Team Emirates) ter 15 pred Čehom Mathiasom Vačekom (Lidl-Trek).

Roglič, ki je še vedno najbolje uvrščen izmed vseh favoritov za skupno zmago, po novem za Van Aertom zaostaja za 30 sekund. Je pa v skupnem seštevku napredoval iz osmega na sedmo mesto, saj je Britanec Joshua Tarling (Ineos Grenadiers), ki je zasedal šesto mesto, zdrsnil za več kot 100 mest, potem ko še vedno čuti posledice včerajšnjega padca.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

191,2 kilometrov dolgo etapo od Louse do Castela Branca z enim vzponom druge in enim četrte kategorije so sicer popestrili Ibon Ruiz, Unai Iribar (oba Equipo Kern Pharma), Luis Ángel Maté ter Xabier Isasa (oba Euskaltel-Euskadi), ki so napadli ob samem začetku etape.

Četverica si je privozila dve minuti prednosti, ko so se za njo izstrelili Švicar Stefan Küng (Groupama FDJ), Danec Kasper Asgreen (Soudal-QuickStep) in Belgijec Victor Campenaerts (Lotto Dstny), a sprinterskim ekipam to ni bilo všeč, saj so se zavedali moči treh zvezdnikov vožnje na čas, tako da je bil njihov poizkus neuspešen.

Glavnina je po preprečenem napadu omenjene trojice ponovno nekoliko spustila ritem in vodilna trojica si je lahko privozila pet minut prednosti ter na obeh vzponih obračunala za pikčasto majico kralja gor. Izkušeni Luis Ángel Maté se je obakrat izkazal za najmočnejšega v sprintu navkreber, s čimer si je pri 40 letih vsaj za eno etapo privozil eno najslovitejših kolesarskih majic na svetu.

Izmed ubežnikov se je nato za najtrši oreh izkazal Isasa, ki se je 40 kilometrov pred ciljem otresel preostalih ubežnikov, a je bil tudi sam 20 kilometrov pred ciljem ujet. O zmagovalcu je tako pričakovano odločil zaključni sprint glavnine. Van Aert je pametno dolgo časa vozil v zavetrju Grovesa ter ga v samem zaključku prehitel za svojo 47. profesionalno zmago v karieri, deseto na tritedenskih preizkušnjah in šele tretjo letos po težavah zaradi poškodbe v spomladanskem delu sezone.

Wout van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia

"Izplača se biti potrpežljiv," je po zmagi in predvsem po tretjem in drugem mesti v prvih dveh etapah v prvem odzivu organizatorjem preizkušnje dejal Van Aert in dodal: "Precej časa je minilo, odkar sem lahko v znak zmage dvignil roke. Res je zelo dober občutek."

"Prvotni načrt ni bil slediti Kadenu, temveč sprintati od daleč na moč pred njim. Morda sem ga malce presenetil, ker sem sprint začel 200 metrov do cilja. Zame je bil to popoln sprint," je še dodal Van Aert.

"Počutim se samozavestno, že včeraj sem se počutil dobro, tudi v tem vročem vremenu je šlo. Ekipa je bila zelo močna, nadzorovali smo dirko, fantje pa so me pripeljali v izjemen položaj, zato sem bil samozavesten, da lahko zanje postavim piko na i," je še pripomnil belgijski as.

V torek bo na sporedu zelo zahtevna gorska etapa od Plasencie do vrha Pica Villuercasa (170,5 km), ki bo že dala prve odgovore o pripravljenosti najboljših hribolazcev na Vuelti. Med favorite etape vsekakor spada tudi naš Primož Roglič, če je le dovolj zacelil poškodbe po padcu na dirki po Franciji.

 

* Izidi, 3. etapa, Lousa - Castelo Branco (191,2 km):
  1. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike)           4:40:42
  2. Kaden Groves (Avs/Alpecin-Deceuninck)           isti čas
  3. Jon Aberasturi (Špa/Euskaltel-Euskadi)
  4. Arne Marit (Bel/Intermarche-Wanty)
  5. Pavel Bittner (Češ/DSM-firmenich PostNL)
  6. Corbin Strong (NZl/Israel-Premier Tech)
  7. Arjen Livyns (Bel/Lotto Dstny)
  8. Bryan Coquard (Fra/Cofidis)
  9. Antonio Soto (Špa/Kern Pharma)
 10. Carlos Canal (Špa/Movistar)
...
 32. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     isti čas
...

- skupni vrstni red (3/21):
  1. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike)          10:05:59
  2. Brandon McNulty (ZDA/UAE Team Emirates)           + 0:13
  3. Mathias Vacek (Češ/Lidl-Trek)                       0:15
  4. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                      0:19
  5. Edoardo Affini (Ita/Visma-Lease a Bike)             0:21
  6. Mauro Schmid (Švi/Soudal Quick-Step)                0:29
  7. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)         0:30
  8. Bruno Armirail (Fra/Decathlon AG2R)                 0:31
  9. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                0:32
 10. Nelson Oliveira (Por/Movistar)                      0:33
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice