Šport > Kolesarstvo
1509 ogledov

Štiri sekunde odločile Tour: Tekle so solze sreče in žalosti

Kasia Niewiadoma Profimedia
Niewiadoma na Alpe d'Huez ohranila štiri sekunde za končno slavje.

Poljakinja Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) je zmagovalka tretje ženske kolesarske dirke po Franciji. V zadnji etapi od Le Grand-Bornanda do Alpe d'Hueza (149,9 km) je odbila vse napade nizozemskega dvojca v ospredju in ohranila štiri sekunde naskoka za skupno slavje. Etapo je sicer dobila lanska zmagovalka, Nizozemka Demi Vollering.

Po osmih etapah razburljivega ženskega Toura je razlika na koncu znašala vsega štiri sekunde do drugouvrščene Vollering (SD Worx-Protime), medtem ko je na koncu tretjeuvrščena in v etapi druga Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) zaostala vsega deset sekund.

Sprva se je zdelo, da bosta Nizozemki, ki sta obračunali za etapno zmago, v skupnem seštevku prehiteli 29-letno Poljakinjo, a se je ta na 13,7 km dolgem slovitem vzponu na Alpe d'Huez z 21 serpentinami odlično odrezala in ravno dovolj omejila škodo, ki je nastala na prelazu Glandon (19,9 km/7,2 %).

Natanko 54 km pred ciljem je namreč dirko na glavo postavila Vollering z napadom od daleč in se takoj otresla Niewiadome.

Demi Vollering | Avtor: Profimedia Profimedia

Do vrha prelaza Glandon si je lanska zmagovalka skupaj z rojakinjo Rooijakkers nabrala slabo minuto naskoka. Do vznožja slovitih 21 serpentin Alpe d'Hueza sta imeli Nizozemki še dobrih 40 sekund naskoka pred manjšo skupino, v kateri je večino časa ritem narekovala prav Niewiadoma.

Nato sta Nizozemki znova malce pridobivali in bili vseskozi na meji v lovu na skupno zmago. Odločitev je padla v zadnjih štirih kilometrih, ko je prednost tudi zaradi taktiziranja Nizozemk začela kopneti.

Okoli 2,5 km pred koncem je napadla Rooijakkers, a se ni otresla Vollering. Kljub nekaj nadaljnjim napadom v ospredju je zaostanek Niewiadome ves čas ostajal pod minuto, ciljno črto pa je kot četrta prečkala 1:01 minute za Vollering, ki je drugo zaporedno zmago na Touru zapravila ob grdem padcu v peti etapi.

Vollering je po prečkanju ciljne črte pogledovala proti semaforju, ki je odšteval čas, a se na koncu ni izteklo po njenih željah. Ko je v cilj prišla Poljakinja, so jo oblile solze. Te so dokaj hitro stekle tudi po obrazu Niewiadome, a ta je zajokala od sreče.

Kasia Niewiadoma | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi dve skupni zmagi na Touru za ženske  sta pripadli Nizozemkama, zdaj že upokojeni Annemiek van Vleuten leta 2022 in lani Vollering.

Letos je na dirki nastopila ena Slovenka Špela Kern (Cofidis), a preizkušnje ni končala. Po padcu in poškodbi kolena v četrti etapi je namreč dan kasneje po okoli 20 km predčasno končala Tour.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice