Šport > Kolesarstvo
775 ogledov

Roglič v prvi etapi boljši od največjih tekmecev

Primož Roglič Epa
Primož Roglič je dobro odprl dirko po Španiji.

Pred prvim nastopom Primoža Rogliča na tokratni dirki po Španiji se je pojavljalo kar nekaj vprašanj. Kapetan moštva Red Bull - BORA - hansgrohe je v uvodni vožnji na čas namreč zabeležil šele prvi tekmovalni nastop po hudem padcu na Touru. Na Vuelto se je slovenski šampion podal še z ne povsem zaceljenim spodnjim delom hrbta.

Zasavec je dobro odprl preizkušnjo, ki jo poizkuša osvojiti še četrtič. To je doslej uspelo le domačinu Robertu Herasu, enkrat sicer po sprejeti pritožbi potem, ko so nekdanjemu pomočniku Lanca Armstronga zaradi pozitivnega testa zmago že odvzeli.

Roglič je tokrat na povsem ravninski trasi, ki mu na papirju ne ustreza toliko kot razgibani teren, zasedel osmo mesto, za najhitrejšim Američanom Brandonom McNultyjem (UAE Team Emirates) je zaostal za 17 sekund. Na trasi je sicer pomembno vlogo igral veter, ki je zdaj manj zdaj bolj pihal skozi celotno startno listo. 

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Drugi je bil Čeh Mathias Vacek (Lidl - Trek), tretji pa belgijski zvezdnik Wout van Aert (Visma - Lease a bike), prvi si je pridelal dve sekundi zaostanka, drugi pa tri. Nekoliko manj od pričakovanega je pokazal Joshua Tarling (Ineos Grenadiers), največji favorit pred etapo je z osmimi sekundami pribitka osvojil 'le' šesto mesto.

Roglič se je odlično odrezal v primerjavi s tekmeci, ki računajo na visoko uvrstitev v skupnem seštevku Vuelte. Še najbližje mu je bil Joao Almeida (UAE Emirates), ki je imel dve sekundi počasnejši čas od Slovenca.

Če naštejemo samo nekatere ostale favorite, je Rogličev moštveni kolega Aleksandr Vlasov za McNultyjem zaostal 29 sekund, Tao Geoghegan Hart 31, Adam Yates 34, Richard Carapaz 40, Cian Uijtdebroeks 45, branilec lovorike Sepp Kuss 53, Mikel Landa pa že minuto in pet sekund.

Za McNultyja je bila to sicer 14. zmaga v karieri in druga na tritedenskih dirkah. Lani je dobil 15. etapo dirke po Italiji. "Ne bi rekel, da sem pričakoval zmago. Vedel sem, da bi se moralo zgoditi kaj norega, očitno se je tako tudi odvilo. Upal sem na nekaj dobrega, to pa je že kar neverjetno," je v prvem odzivu za organizatorje Vuelte dejal 26-letni Američan.

"Imel sem zelo dobre noge, dobro sem se počutil že med treningom. Tudi na olimpijske igre sem šel s temi občutki. V teh 12 minutah nimaš ravno česa preračunavati, moraš iti na polno od samega začetka. Na OI je bilo težko, tam so bili zelo dobri tekmovalci. Upal sem sicer, da bi se mi že tam lahko posrečilo, a nisem bil prepričan vase. Ta teden sem dokazal, da bi lahko bil višje ob boljšem dnevu," je dodal peti z olimpijskega kronometra v Parizu.

Brandon McNulty | Avtor: Epa Epa

"Lepo je biti v vodstvu, a ni skrivnost, da imamo zelo dobri vodji v Joau Almeidi in Adamu Yatesu, zato bom naredil vse v moji moči, da jima pomagam," je za konec skromno pripomnil Američan.

V nedeljo bo na sporedu druga etapa od Cascaisa do Ourema (194 km), ki so jo organizatorji označili kot razgibano, a bi lahko ponudila prvo priložnost za redke sprinterje na 79. dirki po Španiji.
 

Izidi, 1. etapa, Lizbona - Oeiras (12 km/vožnja na čas):
  1. Brandon McNulty (ZDA/UAE Team Emirates)            12:35
  2. Mathias Vacek (Češ/Lidl-Trek)                     + 0:02
  3. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike)              0:03
  4. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                      0:06
  5. Edoardo Affini (Ita/Visma-Lease a Bike)             0:08
  6. Joshua Tarling (VBr/Ineos Grenadiers)           isti čas
  7. Mauro Schmid (Švi/Soudal Quick-Step)                0:16
  8. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)         0:17
  9. Bruno Armirail (Fra/Decathlon AG2R)                 0:18
 10. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                0:19
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice