Šport > Kolesarstvo
796 ogledov

Roglič izgubil odlična pomočnika, a dobil okrepitev iz Pogačarjevega tabora

Finn Fishr-Black Profimedia
Roglič ostaja še brez dveh moštvenih kolegov, katera pa bo v ekipi zamenjal dosedanji član ekipe UAE Team Emirates.

O tem se je sicer govorilo že dalj časa, zdaj pa je postalo tudi uradno. Nemška kolesarja Lennard Kämna in Emanuel Buchmann po koncu sezone zapuščata ekipo Red Bull-BORA-hansgrohe, za katero nastopa tudi naš šampion Primož Roglič.

Kämna bo od prihodnjega leta dirkal za Lidl-Trek, je ekipa svetovne serije sporočila na spletni strani. Sedemindvajsetletni Nemec letos ni veliko dirkal, potem ko je na pripravah za nastop na dirki po Italiji doživel hudo prometno nesrečo in bil dlje časa na intenzivnem oddelku.

Nemec sicer po dolgotrajnem in uspešnem okrevanju še ni povsem pripravljen na napore poklicnega kolesarstva, a si je kljub temu prislužil triletno pogodbo pri Lidl-Treku. S tem bo Nemec po petih sezonah zapustil moštvo Red Bull-BORA-hansgrohe, za katero je med drugim dosegel tudi etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah. Obenem je leta 2022 postal tudi nemški državni prvak v vožnji na čas.

V letošnji sezoni je do aprilske nesreče na višinskih pripravah v Španiji, natančneje na Kanarskih otokih, dirkal le na preizkušnji po Valencii in Tirreno-Adriaticu. Dirko med obema italijanskima morjema je končal na skupno osmem mestu.

Z ekipo pa se bo po sezoni na precej grd način razšel tudi odlični Nemec Emanuel Buchmann, ki se je skregal z vodstvom ekipe, potem ko mu je to obljubilo, da bo letos lahko napadel sloviti Giro, a ga na koncu ni uvrstilo med osmerico nastopajočih na italijanski pentlji. Že takrat se je vedelo, da Nemec, ki je leta 2019 Tour končal celo na izjemnem četrtem mestu, po koncu leta zagotovo zapušča ekipo, za katero je nastopal zadnjih deset let. Zdaj pa so pri Cofidisu potrdili, da se bo pridružil njihovi ekipi.

Buchmann, ki ima poleg četrtega mesta s Toura še sedmo mesto z Gira, bo tako ponovno zasedel mesto kapetana svoje ekipe, katero je pri Bori v zadnjih letih izgubil. V nemški ekipi je zadnja leta nastopal v vlogi enega najboljših pomočnikov, zdaj pa bo ponovno imel priložnost voziti za svoje lastne ambicije.

Moštvo Red Bull-BORA-hansgrohe bodo sicer po tej sezoni poleg Kämne in Buchmanna zapustili tudi njun rojak Max Schachmann, ki bo v prihodnjih dveh sezonah dirkal za Soudal Quick-Step, izkušeni Luksemburžan Bob Jungels, ki bo kolesaril za Ineos Grenadiers, ter Avstrijec Patrick Gamper, ki bo nastopal za Jayco AlUlo. Cesare Benedetti pa se bo po sezoni upokojil.

Ob vseh odhodih pa so pri moštvu Red Bull-BORA-hansgrohe zdaj uradno potrdili še tretjo okrepitev. Prihodnjo sezono bodo za moštvo po novem nastopali Novozelandec Laurence Pithie, Italijan Giulio Pellizzari ter še en Novozelandec, Finn Fisher-Black, ki po koncu sezone zapušča Tadeja Pogačarja in moštvo UAE Team Emirates.

Mladi 22-letni Novozelandec bo tako ponovno združil moči s Primožem Rogličem, potem ko je na začetku kariere dve sezoni že vozil za razvojno moštvo Jumbo-Visme. Fisher-Black je v preteklosti že večkrat opozoril nase, preboj v sam svetovni vrh pa mu je uspel letos, ko je dobil klasiko Muscat, etapo dirke po Asturiji ter etapo dirke po Omanu, katero je zaključil na tretjem mestu ter z majico za najboljšega po točkah ter najboljšega mladega kolesarja. Na tretjem mestu je končal tudi dirki po Burgosu in AlUli.

Krasi ga odličen pospešek v zaključkih navkreber, odlično pa se znajde tako v gorah, kot tudi v vožnji na čas. Lani bi skorajda prišel celo do senzacionalne zmage na etapi dirke po Španiji, ko ga je premagal le Jonas Vingegaard.

Fisher-Black je tako postal še tretji veliki talent, ki se bo v novi sezoni pridružil ekipi Red Bull-BORA-hansgrohe, ki naj bi po pisanju medijev v naslednjih dneh potrdila prihod še štirih velikih okrepitev. Poleg Oierja Lazkana (Movistar) in dvojčkov Micka in Tima van Dijka (Visma-Lease a Bike) naj bi se svojemu velikemu prijatelju Rogliču znova pridružil tudi Jan Tratnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice