Šport > Kolesarstvo
2003 ogledov

To po odličnem uvodu danes čaka našega junaka

Primož Roglič Profimedia
Po uvodnem kronometru na Vuelti sledi precej razgibana etapa, a vseeno ni za pričakovati obračuna favoritov za skupno zmago, pač pa bi se morali med seboj spopasti najboljši sprinterji dirke.

Kolesarje na dirki po Španiji danes čaka 194 km dolga druga etapa od Cascaisa do Ourema na Portugalskem. Gre za razgibano traso, ki pa po vsej verjetnosti ne bo prinesla razlik med kandidati za končno zmago. Slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) bo po odličnem sobotnem kronometru etapo začel s 17 sekundami zaostanka za rdečo majico z osmega izhodišča ter kot najbolje uvrščeni kolesar med kandidati za skupno slavje.

Vožnjo na čas med Lizbono in Oeirasom je sicer dobil 26-letni Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates), ki bo nosil rdečo majico vodilnega. Drugi je skupno Čeh Mathias Vacek (Lidl-Trek), ki zaostaja dve sekundi, tretji pa Belgijec Wout Van Aert (Visma-Lease a Bike) z zaostankom treh sekund. Oba sta že napovedala, da bosta v dneh po kronometru naredila vse v njuni moči, da oblečeta rdečo majico vodilnega.

Prav Belgijec je sicer eden od glanih favoritov za zmago v drugi etapi, po kateri bi mu zaradi bonifikacijskih sekund pripadla tudi majica vodilnega na španski pentlji. Glavni nasprotniki v boju za etapno zmago bi mu morali biti preostali sprinterji, ki imajo dovolj močne noge, da ne odpadejo na katerem izmed številnih lažjih vzponov.

2. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Seveda to velja za večino sprinterjev, ki so se pojavili na startu letošnje španske pentlje, saj so se je čistokrvni sprinterji rajši izognili. Glavni Van Aertovi tekmeci bi tako na papirju morali biti Kaden Groves, Bryan Coquard, Arne Marit, Corbin Strong in Pavel Bittner, ki nekako veljajo za najhitrejše kolesarje letošnje Vuelte.

V današnji etapi kolesarje sicer čaka 194 relativno razgibanih kilometrov. Trasa skorajda ne vsebuje nobenega ravninskega odseka, temveč se ves čas dviguje in spušča (skupaj se bodo kolesarji povzpeli za kar 2700 višinskih metrov), a so vzponi dovolj enostavni, da jih Van Aert in njemu podobni sprinterji pospravijo za malico. Še najpomembnejši bo vzpon 19 km pred ciljem, ko bodo kolesarji prečkali klanec na Batalho (7,1 km/3,3 %), ki bo naredil selekcijo kolesarjev, ki se bodo borili za etapno zmago.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice