Šport > Kolesarstvo
2678 ogledov

Revolucija v kolesarstvu! UCI na Vuelti preizkuša senzacionalno novost

Primož Roglič Epa
Mednarodna kolesarska zveza bo letošnjo Vuelto izkoristila, za preizkus uvedbe rumenih kartonov v kolesarstvo.

Sprva se je govorilo, da bi do tega lahko prišlo že na letošnji dirki po Franciji, a seveda so bili pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) dovolj previdni, da niso največjo dirko na svetu, ko so tri tedne oči celotnega sveta uperjene v Francijo, izkoristili kot poizkusnega zajčka za preizkus revolucionarne novosti.

Tako pa so se odločili, da bo Vuelta 2024 tista izmed največjih dirk, na kateri bodo prvič v zgodovini kolesarstva v uporabi rumeni kartoni, s katerimi bodo po novem preizkusno kaznovali kolesarje zaradi nevarne vožnje.

Pri UCI-ju si seveda niso želeli, da bi na koncu morali kje v težko pričakovanem obračunu štirih titanov - Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča, Jonasa Vingegaarda in Remca Evenepoela - koga kontroverzno izključiti z dirke, je pa zato letošnja španska pentlja, kjer z izjemo Rogliča manjkajo najboljši kolesarji sveta, idealna priložnost, da implementirajo to svojo revolucionarno idejo.

Pri UCI-ju so se tako odločili, da bodo od 1. avgusta do 31. decembra preizkušali nov sistem rumenih kartonov (in prva večja dirka na sporedu je ravno Vuelta), nato pa se bodo na podlagi teh petih mesecev odločili, ali bo ta sistem kaznovanja kolesarjev ostal tudi v prihodnji sezoni.

Seveda ne bo šlo za tipično deljenje rumenih kartonov, kot jih recimo med tekmo pri nogometu, rokometu, odbojki ali atletiki sodniki v fizični obliki pokažejo športnikom, pač pa bodo o prejetem rumenem kartonu kolesarji obveščeni po etapi oziroma dirki.

Komisarji bodo kolesarjem lahko podelili rumeni karton za kakršnokoli potezo, za katero ocenijo, da bi lahko ogrozila varnost drugih kolesarjev ali katerihkoli drugih udeležencev dirke.

Vuelta padec nesreča | Avtor: Epa Epa

In kaj sploh pomenijo rumeni kartoni, kakšno kazen predstavljajo?

1. Če tekmovalec prejme dva rumena kartona med isto dirko, bo diskvalificiran z dirke in mu bo izrečen 7-dnevni suspenz, ki začne teči dan po prejetem drugem rumenem kartonu.

2. V primeru, da tekmovalec zbere tri rumene kartone v obdobju 30 dni, bo suspendiran za 14 dni, suspenz začne teči dan po prejemu tretjega rumenega kartona.

3. Če tekmovalec v enem letu prejme 6 rumenih kartonov, bo suspendiran za 30 dni, suspenz začne teči dan po prejetju šestega rumenega kartona.

4. Rumeni kartoni, se ob suspenzu izbrišejo, in ne bodo upoštevani pri morebitnih prihodnjih odločitvah o izključitvi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice