Šport > Kolesarstvo
3295 ogledov

Roglič: Nihče me ni nič vprašal, nisem imel izbire

Primož Roglič Profimedia
Slovenski kolesarski as Primož Roglič je zmagovalec četrte etape dirke po Španiji.

Na zahtevni trasi od Plasencie do Pico Villuercasa (170,5 km) je bil Primož Roglič ((Red Bull - BORA - hansgrohe) najboljši po sprintu manjše skupine na vrhu zadnjega klanca. Po zmagi je Kisovčan prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Za 34-letnika je bila to skupno 85. zmaga v karieri in peta letos. Samo na Vuelti je dobil 13 etap ima pa tudi tri skupne zmage v letih 2019, 2020 in 2021.

Tokrat je večino časa sam narekoval ritem na najtežjem delu klanca, nato pa v sprintu sedmerice za las ugnal tekmece. Drugo mesto je pripadlo Belgijcu Lennertu van Eetveltu (Lotto Dstny), tretji pa je bil Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates).

V skupnem seštevku ima zdaj Roglič osem sekund naskoka pred Almeido, na tretje mesto pa se je prebil tokrat četrtouvrščeni Španec Enric Mas (Movistar), ki zdaj zaostaja 32 sekund.

V vroči etapi, temperatura se je dvignila tudi do 38 stopinj Celzija, je večji del ritem na čelu glavnine narekovalo prav Rogličevo moštvo, zaradi česar peterica ubežnikov v ospredju ni imela pravih možnosti za zmago. Glavnina je zadnja dva med njimi ujela na zadnjem klancu.

Zahtevni zadnji vzpon se je začel položno, glavni del pa je prišel po dobrih 9,5 km, ko se je cesta za tri kilometre pokonci postavila v povprečju nad 14,5 odstotka. Roglič je v tem delu kar sam narekoval ritem in se znebil večine tekmecev. V ciljnem sprintu se je za zmago udarila sedmerica. Zdelo se je, da bo Van Eetvelt slavil, v znak slavja je dvignil tudi roko, a preuranjeno, saj ga je po levi strani prehitel Roglič in slavil za dolžino sprednjega kolesa.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

"Ekipa si je zmage želela še bolj kot jaz," je na vprašanje organizatorjev o predstavi svojega moštva odgovoril Roglič in dodal: "To ni bil ravno glavni načrt za danes, ampak ko sem videl fante, kako dirkajo na polno v tej vročini, sem bil vesel, da sem se jim lahko oddolžil z zmago."

Kot je poudaril, so taktiko prilagodili tekom etape: "Nihče me ni nič vprašal. Če bi me vprašali, jim najbrž ne bi rekel, da pritiskajo tako močno in nadzirajo položaj v lovu na zmago. Nisem imel druge izbire," je še v svojem slogu dejal nasmejani Kisovčan.

Hitro je tudi umiril žogico glede svoje pripravljenosti in predvsem stanja po poškodbi na dirki po Franciji. "To je bil zahteven zaključek, bilo je strmo. Počasi se že vračam, a sem malce čutil hrbet po toliko urah v sedlu. Moramo počakati, da ne bo šlo na slabše. Cilj kljub vsemu ostaja enak, gremo iz dneva v dan," je poudaril.

"Nikoli ne veš, kdaj bo kakšna zmaga zadnja, zato moramo uživati v trenutku. To je življenje in nimaš vedno zgolj vzponov. Pred nami so tudi zahtevni izzivi, zato sem vesel, da sem lahko danes postavil piko na i odlični ekipni predstavi," je še zaključil 34-letni slovenski as.

V sredo bo na sporedu ravninska etapa od Fuente del Maestreja do Seville (177 km).

Komentarjev 1
  • manja53 20:03 20.avgust 2024.

    Bravo Primož, požrtvovalen kot vedno, bravo in srečno naprej

Sorodne novice