Šport > Kolesarstvo
3384 ogledov

Roglič blestel, to pa so papirnati favoriti, ki so že v težavah

Primož Roglič Profimedia
Že četrta etapa je za mnoge premešala karte.

Torkova četrta etapa je že v veliki meri spremenila razmerja moči na tokratni dirki po Španiji. Če je bilo pred njo morda največje vprašanje, kako se po padcu na Touru in težavam s spodnjim delom hrbta počuti Primož Roglič, so po njej v ospredje prišli nastopi nekaterih največjih tekmecev slovenskega asa. Kar nekaj jih je zelo razočaralo.

Slab dan so imeli pri ekipi Visma - Lease a bike. Nizozemsko moštvo, ki je lani osvojilo vse tri tritedenske dirke, je na zadnjem klancu hitro ostalo brez pomoči nosilca rdeče majice Wouta van Aerta, kar niti ni bilo nepričakovano, a sta si kasneje precejšen zaostanek pridelala tudi Cian Uijtdebroeks in Sepp Kuss. Branilec naslova je sicer na koncu malo omilil zostanek, pred sredino etapo je bil skupno 13. z zaostankom 1:14. Uijtdebroeks je šele 30. pri +2:16.

Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) je blestel na Touru, en dan je preživel v rožnati majici, na koncu je osvojil pikčasto za najboljšega hribolazca francoske pentlje. A tokrat se mu je na vzponu na Pico Villuercas precej zalomilo. V etapi je za Rogličem, z njim je na prejšnjih Vueltah že bil ogorčen boj, zaostal skoraj minuto in pol, skupno je 26. z zaostankom +2:02. Carapaz je izjavil, da je za njegovo slabšo predstavo krivo pomanjkanje vode v hudi vročini.

Richard Carapaz | Avtor: Profimedia Profimedia

Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers) ima prav tako za sabo zelo soliden Tour, v cilj četrte etapena Vuelti pa je prišel kot 18., 51 sekund za sedmerico najboljših. Trenutno je skupno 18. (+1:30). Za britansko moštvo se je dirka po Španiji sicer začela zelo nesrečno, na tleh se je znašlo že pet od osmih kolesarjev Ineosa. Med njimi tudi Thymen Arensman, ki je zaostal za celo nekaj več kot dve minuti in pol. 

Izjemno močno zasedbo je na Vuelto pripeljala ekipa UAE Team Emirates. Ob odsotnosti Tadeja Pogačarja sta si kapetansko vlogo razdelila Joao Almeida in Adam Yates. Prvi je bil v četrti etapi z enakim časom kot Roglič tretji, skupno pa je z osmimi sekundami zaostanka najbližji zasledovalec Slovenca. Povsem drugače se je dan razpletel za Yatesa, ki je izgubil minuto in 29 sekund. Skupno je 22. (+1:56).

Rogličev moštveni kolega Daniel Martínez je v tem letu že osvojil drugo mesto na Giru. Tokrat ni uspel slediti svojemu kapetanu iz moštva Red Bull - BORA - hansgrohe. Z zaostankom nekaj več kot štirih minut in pol, v skupnem seštevku je 46., pravih možnosti za boj v generalni razvrstitvi nima več. V precej boljšem položaju je Aleksandr Vlasov, ta trenutno za Rogličem zaostaja natanko minuto in je 10.

Še slabše se je odrezal nekdanji zmagovalec Gira Tao Geoghegan Hart, ta je na klancu zaostal za skoraj osem minut. Enako tudi njegov moštveni kolega Giulio Ciccone, še najbolj se je pri ekipi Lidl - Trek tako odrezal Danec Mattias Skjelmose, ki je zaostal 43 sekund.

Tao Geoghegan Hart | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdi se, da bosta Rogličeva največja tekmeca v naslednjih dneh Almeida in Enric Mas. Ta v skupnem seštevku zaostaja 32 sekund. A slednji pri Movistarju nima tako močnega moštva, na roko pa mu ne gre tudi dejstvo, da je od Slovenca in Portugalca slabši tudi v vožnji na čas.

Trenutno sicer poteka peta etapa, ki pa v seštevku ne bo spremenila veliko, ob hudi vročini se v zaključku etape pričakuje boj najboljših sprinterjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice