Šport > Kolesarstvo
2036 ogledov

Nov zahteven test za Rogliča, to ga čaka danes

Primož Roglič Profimedia
Na Vuelti pred Rogličem in tekmeci nova zahtevna etapa.

Na kolesarski dirki po Španiji bo danes na sporedu šesta etapa (185,5 km) od Jereza de la Frontere do Yunquere oziroma vrha prelaza Abejas. Vodstvo v skupnem seštevku bo branil slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe), ki je rdečo majico oblekel po zmagi v četrti etapi.

V torek si je 34-letni Kisovčan pred tekmeci ustvaril nekaj prednosti. Pred prvim zasledovalcem Portugalcem Joaom Almeido (UAE Team Emirates) ima tako osem sekund naskoka, medtem ko tretjeuvrščeni Španec Enric Mas (Movistar) zaostaja 32 sekund. Prvih 25 kolesarjev v skupnem seštevku sicer po prvi selektivnejši etapi ločita vsega dve minuti.

Trasa šeste etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Danes karavano po vroči Španiji, temperatura se bo v osrednji Andaluziji tudi tokrat dvignila precej nad 30 stopinj, čaka trasa od Jereza de la Frontere do Yunquere, premagati pa bo treba kar 3700 višinskih metrov in štiri kategorizirane vzpone, od tega enega prve in tri tretje kategorije.

Najzahtevnejši bo Puerto del Boyar (1. kategorija, 14,7 km/5,5 %) v prvi polovici etape, nato pa sprva sledita še Puerto del Viento (3. kategorija, 6,6 km/4,3 %) in Puerto Martinez (3. kategorija, 3,5 km/6,3 %) v zadnji tretjini.

Za konec bo na vrsti še prelaz Abejas. Gre sicer za položen klanec, ki bo dolg 8,9 km s povprečnim naklonom vsega štiri odstotke, a bo v peklenski vročini vse prej kot lahek test.

Trasa šeste etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Rogliču sprinti navkreber v razredčeni skupini sicer zelo ustrezajo, zato bo ob dirkanju najboljših ekip na etapno zmago znova med glavnimi favoriti. Vseeno pa bi lahko na svoj račun na razgibani trasi prišli tudi ubežniki, na kar je Roglič namignil že v pogovoru po koncu sredine etape.

Po mnenju strokovnjakov imajo tako poleg seveda vseh najboljših kolesarjev za skupni seštevek največ možnosti za zmago specialisti za pobege, kot so Dylan Teuns in Marco Frigo (oba Israel-Premier Tech), Filippo Zana, Alessandro De Marchi in Mauro Schmid (vsi trije Jayco AlUla), Victor Lafay in Bruno Armirail (oba Decathlon AG2R La Mondiale), Andreas Kron in Thomas de Gendt (oba Lotto Dstny), Mauri Vansevenant (Soudal-QuickStep), Marc Soler (UAE Team Emirates), Pablo Castrillo (Equipo Kern Pharma) in Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), ki se odlično znajdejo na hribovitem terenu, seveda pa lahko preseneti tudi kdo izmed preostalih kolesarjev.

Trasa šeste etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Mestece Jerez de la Frontero, ki gosti start današnje etape, bo sicer Vuelta obiskala prvič po letu 1997, ko je tretjič in zadnjič gostila cilj etape španske pentlje. Vsakič je o zmagovalcu (Djamolodine Abdoesjaparov - 1992, Nicola Minali - 1996, Eleuterio Anguito - 1997) odločal sprint glavnine, tako da niti ne preseneča, da bo začetek etape položnejši in enostavnejši od nadaljevanja.

Vasica Yunquera, kjer bo na vrhu vzpona Abejas cilj današnje etape, pa šele prvič v svoji zgodovini gosti etapo dirke po Španiji, še več, ta vasica v gorovju Sierra de la Nieves bo sploh prvič gostila kakšno izmed profesionalnih kolesarskih dirk. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice