Šport > Kolesarstvo
3035 ogledov

Roglič začenja lov za rdečo majico, to ga čaka danes

Primož Roglič Profimedia
Roglič odslej v vlogi lovca, začetek lova za rdečo majico že v sedmi etapi.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je v četrtkovi šesti etapi izgubil rdečo majico vodilnega. To je prevzel Avstralec Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale), ki bo branil visoko prednost 4:51 minute pred drugouvrščenim Kisovčanom. Ta bo vlogo lovca začel v sedmi etapi od Archidone do Cordobe (180,2 km).

Šesta etapa je namreč skupno razvrstitev povsem obrnila na glavo. O'Connor je po sijajni samostojni predstavi in uspešnem begu zdaj prepričljivo vodilni. Pred drugim Rogličem ima zdaj kar 4:51 minute naskoka, potem ko je bilo še pred četrtkovo etapo najboljših 25 kolesarjev skupaj v vsega dveh minutah. Toliko je takrat zaostajal tudi zdaj vodilni Avstralec.

Ben O'Connor | Avtor: Profimedia Profimedia

Da bi lahko bil 28-letnik iz dežele tam spodaj zelo nevaren tudi v nadaljevanju dirke, pove podatek, da je maja na dirki po Italiji v skupnem seštevku končal na četrtem mestu, za drugim pa je zaostal nekaj več kot dve minuti. Prepričljivo je takrat s skoraj desetimi minutami naskoka slavil slovenski as Tadej Pogačar.

Prav tako je O'Connor na četrtem mestu končal tudi že največjo dirko na svetu, Tour de France, tako da gre za zelo močnega kolesarja, proti kateremu bo težko pridobiti pet minut. O'Connor sicer velja za zelo dobrega kolesarja, ki se še kako znajde predvsem v zahtevnih etapah, tako da lahko v prihodnjih dneh pričakujemo epske spopade z Rogličem in druščino.

Sedma etapa sicer v primerjavi s šesto vseeno prinaša polovico manj višinskih metrov, teh bo 2000, in le en kategoriziran vzpon, tako da danes še ni za pričakovati pravih napadov na O'Connorja. Toda Roglič bo vseeno imel lepo priložnost, da vsaj malo zareže v ogromno Avstralčevo prednost. Na vrhu vzpona Alto del 14 % (7,4 km/5,6 %) se bodo namreč delile bonusne odbitne sekunde (1. mesto - 6 sekund, 2. mesto - 4 sekunde, 3. mesto - 2 sekundi), ki jih naš kolesarski zvezdnik še kako potrebuje.

Trasa 7. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Ravno omenjeni vzpon Alto del 14 % (ime je dobil zaradi 14-odstotnega naklona najstrmejših delov vzpona), katerega kolesarji prečkajo dobrih 25 kilometrov pred ciljem, pa bo zagotovo prelomna točka današnje etape, saj bomo na njem priča številnim napadom, sprinterji pa se bodo na vse pretega trudili, da ne izgubijo stika z glavnino ter da bo zmagovalca na ulicah Cordobe odločil sprint glavnine.

Vuelta je sicer nazadnje obiskala Cordobo pred tremi leti, ko so prav tako morali kolesarji prečkati vzpon na Alto del 14 %, je pa bila takrat etapa zaradi predhodnih vzponov zahtevnejša. Vseeno je na koncu zmagovalca odločil sprint, katerega je dobil Magnus Cort pred Andreo Bagiolijem in Michaelom Matthewsom. Prav tako so tudi vse prejšnje izvedbe s ciljem v Cordobi pripadela sprinterjem (John Degenkolb, Peter Sagan, Oscar Freire, Tom Boonen, Paolo Bettini).

Tudi letos je tako za pričakovati obračun najmočnejših sprinterjev dirke - Kadena Grovesa (Alpecin-Deceuninck), Wouta van Aerta (Visma-Lease a Bike) in Pavela Bittnerja (dsm-firmenich) - izmed katerih je vsak dobil po enega izmed prvih treh sprinterskih obračunov na dirki. Načrte jim bodo poizkusili pokvariti Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Arne Marit (Intermarche Wanty), Ide Schelling (Astana Qazaqstan) in Bryan Coquard (Cofidis), ki se zaenkrat v sprinterskih zaključkih letos še niso izkazali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Grunf 12:24 23.avgust 2024.

    Tistih nekaj sekund bonusa ne bo kaj prida pomagalo pri orjaškem zaostanku, ki so ga Roglic in ostali "favoriti" po nemarnem pridelali včeraj. Mogoce bi jim svetoval komentator z imanom Dare123, ki se menda spozna na kolesarsko taktiko in strategijo, ...prikaži več vsaj hvali se tako. No, če nic drugega bo vsaj bolj zanimivo. Rogli bo moral bolj odločno kot je znal do sedaj.

Sorodne novice