Šport > Kolesarstvo
6861 ogledov

Pogačarjev šef razkril pravi razlog, zakaj Tadeja ni na Vuelti

Tadej Pogačar Epa
Joxean Matxin je poudaril, da bi letos sicer lahko spisali zgodovino, a bi s tem tvegali prihodnost svojega najboljšega kolesarja.

"Kanadske klasike, svetovno prvenstvo, italijanske klasike in Lombardija," je vodja ekipe UAE Team Emirates Joxean Matxin v pogovoru za Velo razkril tekmovalni koledar do konca sezone svojega paradnega konja, slovenskega superzvezdnika in najboljšega kolesarja sveta, Tadeja Pogačarja. "Tadej komaj čaka, da ponovno nastopi in sezono zaključi na najboljši način."

Pogačar bo tako poizkušal z zmago na svetovnem prvenstvu postati šele tretji kolesar v zgodovini, ki bi mu v isti sezoni uspelo osvojiti trojno krono kolesarstva. Do sedaj je namreč le Eddyju Merckxu leta 1974 in Stephenu Rochu leta 1987 uspelo v istem letu osvojiti dve veliki tritedenski dirki (v obeh primerih je šlo za Giro in Tour) ter svetovno prvenstvo.

Po 37 letih čakanja bi tako lahko ponovno bili priča temu zgodovinskemu dosežku. A čeprav kolesarski romantiki sanjajo, da bodo morda znova priča zgodovinski trojni kroni kolesarstva, Matxin poudarja, da se v njihovi ekipi ne ukvarjajo s podobnimi zgodovinskimi dosežki. Da si Pogačar in ekipa želijo naslova svetovnega prvaka, a jim je precej vseeno za to, da mora Pogačarju to uspeti ravno v letu, ko je slavil že na Giru in na Touru.

Joxean Matxin | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ne oziramo se na zgodovinske knjige. Če bi, bi Tadej v tem trenutku nastopal na dirki po Španiji," je opozoril Matxin. Pri UAE Team Emirates so namreč imeli priložnost, da bi poslali Pogačarja tudi na Vuelto, kjer bi v primeru zmage postal prvi človek v zgodovini, ki bi mu v istem letu uspelo dobiti vse tri tritedenske dirke. A pri ekipi so se odločili, da opustijo misel na ta zgodovinski dosežek, saj jim je pomembneje, da njihov kolesar ne pregori.

"Tadej bi lahko spisal zgodovino. Toda ima komaj 25 let in še nikoli v življenju ni v istem letu nastopil na dveh tritedenskih dirkah v enem letu. Tokrat je prvič poizkusil voziti dve in nemudoma je slavil na obeh. Toda če bi ga poslali še na tretjo veliko tritedensko dirko v istem letu, ne bi mislili na njegovo prihodnost. Če pogledamo proti naslednji sezoni - ne pravim, da je karkoli že potrjeno - bo Tadej napadel Tour. To pomeni, da bi v dobrem letu opravil štiri velike tritedenske dirke. To ne bi imelo smisla," je Matxin razkril glavni razlog, zakaj niso s Pogačarjem poizkusili spisati zgodovine na letošnji španski pentlji.

Potem ko je letos med svoje lovorike dodal še prvo rožnato ter tretjo rumeno majico, ostaja le še rdeča majica najboljšega po Španiji edina manjkajoča majica s seznama treh najprestižnejših majic z velikih tritedenskih dirk. Ali lahko pričakujemo, da bo Pogačar v stilu letošnjega leta tudi v prihodnji sezoni napadel dve veliki tritedenski dirki, le da bo Giro zamenjal z Vuelto?

"Prezgodaj je, da bi lahko rekel kaj konkretnejšega. Videli bomo, kako bo zaključil jesenski del letošnje sezone, preden bomo skupaj sedli in naredili načrt za prihajajočo sezono. Prepričan sem, da bi takšna odločitev navdušila ljubitelje statistike. Toda mi ne tekmujemo zaradi statistike. Tekmujemo zato, da zmagamo," je zaključil Pogačarjev šef.

Komentarjev 1
  • onyxx 08:06 25.avgust 2024.

    Who cares...

Sorodne novice