Šport > Kolesarstvo
3874 ogledov

Roglič s spektakularno zmago močno zmanjšal zaostanek za rdečo majico

Primož Roglič Profimedia
Rogliču osma etapa dirke po Španiji, zaostanek za rdečo majico zmanjšan skorajda za minuto.

Slovenski kolesarski junak Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je zmagovalec osme etape dirke po Španiji od Ubede do Cazorle (158,7 km), potem ko je na vzponu Sierra da Cazorla v zaključnem sprintu premagal Španca Enrica Masa (Movistar).

Sprva se je zdelo, da se naš šampion, ki je na zadnjem vzponu sprožil silovit napad, bori predvsem za izboljšanje položaja v skupnem seštevku. Toda ko sta z Masom v zadnjem kilometru ujela še zadnjega preostalega ubežnika, Kolumbijca Harolda Tejado (Astana Qazaqstan), je postalo jasno, da se bosta s Špancem na brutalno strmem vzponu Sierre de Cazorla v sprintu navkreber spopadla tudi za etapno zmago. Roglič je bil na koncu močnejši, tako da je prišel do svoje še druge zmage na letošnji španski pentlji.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Roglič in Mas sta bila tokrat prepričljivo najmočnejša kolesarja dneva, saj sta se v zadnjih kilometrih zaključnega vzpona brez večjih težav otresla vseh konkurentov, izmed katerih je bil tokrat najmočnejši Mikel Landa (Soudal-QuickStep), ki je za zmagovalcema zaostal za 14 sekund. Mladi Antoni Tiberi (Bahrain Victorious) je zaostal za 17 sekund in tako potrdil svoj primat v boju za belo majico najboljšega mladega kolesarja, vsi ostali pa so imeli zaostanek večji že od 20 sekund.

Nosilec rdeče majice Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale), ki je na začetku zaključnega vzpona suvereno odgovarjal na Rogličeve napade, je v samem zaključku močno popustil ter prečkal ciljno črto na 17. mestu, s 46 sekundami zaostanka za našim šampionom.

Še hujši udarec pa je utrpel Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki je v skupnem seštevku na tretjem mestu zaostajal vsega 14 sekund za Rogličem. Etapo je končal na 60. mestu, s skorajda petimi minutami zaostanka. Prav tako bo današnji dan čim hitreje poizkušal pozabiti Sepp Kuss (Visma-Lease a Bike), ki je na 21. mestu zaostal za minuto in sedem sekund.

Primož Roglič | Avtor: epa epa

Osma etapa Vuelte je tako poskrbela za precejšen pretres tudi v skupnem seštevku. O'Connor sicer ostaja v rdeči majici, a mu je Roglič s pomočjo dodatnih 10 bonusnih sekund za etapno zmago skupaj odvzel kar 56 sekund in zaostaja le še za tri minute in 49 sekund.

Močan padec je utrpel Almeida, ki je s tretjega mesta spolzel celo iz prve petindvajseterice. Je pa njegovo mesto v prvi trojici zasedel Mas, ki za Avstralcem zaostaja za štiri minute in 31 sekund. Na četrto mesto se je povzpel Tiberi (+5.00), medtem ko se je z odlično današnjo predstavo za kar sedem mest na peto povzpel Landa (+5.13).

Bo pa deveto etapo letošnje Vuelte Roglič vendarle začel v eni izmed prestižnih majic, saj je prevzel vodstvo v seštevku za pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Po osmih etapah je namreč zbral 18 točk, s čimer je na prvem mestu prevzel dosedanjega nosilca pikčaste majice Sylvaina Moniqueta (Lott Dstny), ki je ostal pri 16 točkah.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker so mnogi verjeli, da je današnji dan primeren za uspešen beg, so si napadi sledili od samega začetka, saj so si številni kolesarji želeli biti del pobega. Po 45 kilometrih dirkanja se je v ospredju le izoblikovala trojica, katero so sestavljali Tejada, Mauro Schmid (Jayco AlUla) in Gijs Leemreize (dsm-firmenich). Čez deset kilometrov so se vodilni trojici pridružili še Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck), Oier Tazkano (Movistar), Ion Izagirre (Cofidis), Sam Oomen (Lidl-Trek) in Mathis Le Berre (Arkea B&B Hotels). Vodilna osmerica si je nato privozila prednost petih minut.

Leemreize je nato odpadel že na prvem izmed dveh današnjih kategoriziranih vzponov, medtem ko je Schmid v sprintu pobral točke na gorskem cilju. Skupaj s Tejado sta nato nadaljevala z napadom tudi na spustu, a so ju 41 kilometrov pred ciljem preostali ubežniki le ujeli.

Prednost ubežnikov pred glavnino se je deset kilometrov pred ciljem stopila na vsega minuto in pol, ko je Lazkano močno navil tempo in se znebil preostalih ubežnikov, z izjemo Tejade in Vergallita. Vodilna trojica se je nato lotila zaključnega vzpona z minuto prednosti.

8. etapa Vuelte | Avtor: Epa Epa

A vsaj tako zanimivo kot v ospredju, je bilo tudi v glavnini. Almeida je namreč ob samem začetku vzpona zašel v hude težave in izgubil priključek, medtem ko je zaostal tudi Kuss, ki je bil tako kot tudi Rogličev moštveni kolega Aleksander Vlasov vpleten v padec na sredi glavnine.

Rogliču je po padcu Vlasova kmalu zmanjkalo pomočnikov, ki bi narekovali ritem na čelu glavnine, tako da se je odločil, da kar sam močno navije tempo. Nekaj časa so mu preostali kolesarji na čelu z O'Connerjem še lahko sledili, ob še enem izmed silovitih pospeškov pa se je na njegovem zadku nahajal le še Enric Mas.

Skupaj sta nato prehitela še vse preostale ubežnike, kilometer pred ciljem tudi Tejado, ki je bil najmočnejši izmed današnjih napadalcev. V zadnjem kilometru se je nato na čelo vodilne dvojice postavil celo Mas, ki pa ni uspel streti našega šampiona, ki je nato v zaključnem sprintu premagal tudi žilavega Španca.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Za Rogliča je bila današnja zmaga že 14. etapna na dirki po Španiji, s čimer je zdaj šesti na večni lestvici. Daleč spredaj je neulovljivi Španec Delio Rodriguez z 39. V karieri je Kisovčan zdaj pri 86 zmagah, na letošnji Vuelti pa je slavil tudi v četrti etapi.

V nedeljo bo imel še eno priložnost za nadaljevanje trenda, saj bo na sporedu zahtevna gorska etapa od Motrila do Granade (178,2 km) z dvema zahtevnima prelazoma Puerto de El Purche (8,9 km/7,6 %) in Alto de Hazallanas (7,1 km/9,5 %). Slednjega bodo v zadnjih 60 km prečkali dvakrat. Zadnjič tudi z bonifikacijskimi sekundami 23 km pred ciljem, ki bo po dolgem spustu v Granadi.

 

* Izidi, 8. etapa, Ubeda - Sierra de Cazorla (158,7 km):
 1. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)      3:38:34
 2. Enric Mas (Špa/Movistar)                        isti čas
 3. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)               + 0:14
 4. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorious)             0:17
 5. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   0:21
 6. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)         isti čas
 7. Harold Tejada (Kol/Astana Qazaqstan)                0:24
 8. Eddie Dunbar (Irs/Jayco AlUla)                      0:26
 9. Lennert Van Eetvelt (Bel/Lotto Dstny)               0:29
10. Jack Haig (Avs/Bahrain-Victorious)              isti čas
...
17. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)                   0:46
...

- skupni vrstni red (8/21):
 1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               31:23:27
 2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 3:49
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            4:31
 4. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorious)             5:00
 5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 5:13
 6. Lennert Van Eetvelt (Bel/Lotto Dstny)               5:15
 7. Cristian Rodriguez (Špa/Arkea-B&B Hotels)           5:19
 8. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   5:24
 9. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      5:25
10. Felix Gall (Avt/Decathlon AG2R)                     5:26
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Grunf 18:35 24.avgust 2024.

    Roglič je v položaju, ki mu sicer najbolj ustreza le, da pri Bori niso računali na takšen zaostanek po polomiji v šesti etapi. Ne kot vodilni, pikčasta majica pa je ravno prava. Bo pa moral sam poditi O'Connerja, drugi mu bodo le sledili.

Sorodne novice