Šport > Kolesarstvo
3195 ogledov

Roglič je kljub slabemu obetu ostal drugi

Adam Yates epa
Deveta etapa dirke po Španiji je ponudila zmago Adama Yatesa, ki je 'bežal' skoraj 60 kilometrov. Roglič je ostal drugi, izgubil je štiri sekunde.

Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je v osmi etapi odščipnil skoraj minuto časa trenutno vodilnemu možu na dirki po Španiji Avstralcu Benu O'Connorju (Decathlon AG2R). Novo priložnost za boje najboljših je ponujala tudi deveta etapa, karavano je namreč čakala zahtevna trasa od Motrila do Granade (178,2 km) s 4500 višinskimi metri in tremi vzponi prve kategorije.

V zadnjih 100 kilometrov etape je sicer krenilo 26 kolesarjev, ki so se uspešno podali v beg. 

V živo:

  • 90 km do cilja: Velika ubežna skupina je imela okoli štiri minute in pol naskoka pred glavnino. O'Connorjevi moštveni kolegi so skušali nadzorovati situacijo.
     
  • 79 km do cilja: Skupina ubežnikov se je razzdrobila. Na vrhu prvega od omenjenih klancev so si točke za modro pikčasto majico, v njej je etapo začel Roglič, po vrsti razdelili David Gaudu (Groupama-FDJ), Marc Soler (UAE Team Emirates), Jay Vine (UAE Team Emirates), Adam Yates (UAE Team Emirates) in Pablo Castrillo (Kern Pharma).
     
  • 58 km do cilja: Ob prvem prečkanju Alto de Hazallanasa (dolžina 7,1 km / povprečni naklon 9,5 %) se je za samostojen napad odločil Yates. Pri ekipi UAE so sicer pred začetkom etape ostali brez Joaa Almeide, ki je dirko zapustil zaradi okužbe s Covidom. 
     
  • 55 km do cilja: Yates je sam prečkal vrh, v ozadju se je ubežnikom približeval Richard Carapaz (EF Education – EasyPost), ki je imel okoli tri minute naskoka pred glavnino, kjer je večino posla prevzel Rogličev pomočnik Florian Lipowitz. Pravzaprav od glavnine ni ostalo veliko, med tistimi, ki so odpadli pa je bil tudi skupno četrti v generalni razvrstitvi Antonio Tiberi (Bahrain - Victorious).
     
  • 40 km do cilja: Carapaz je medtem ujel Gauduja in Vina, Yates je sicer imel skoraj dve minuti naskoka.
     
  • 36 km do cilja: Yates je imel 2:12 prednosti pred Carapazom, Gauduje, Vinom in Castrillom, ostanek glavnine je zaostajal malce manj kot šest minut. Virtualno so v tem trenutku Rogliča že prehiteli Yates, Carapaz in Gaudu. Slovenec je tako glede na stanje na cesti padel na pato mesto.
     
  • 30 km do cilja: Yates se je začel drugič vzpenjati na Alto de Hazallanas, njegova prednost pred skupino z rdečo majico in Rogličem je narastla že na 6:40. 'Carapazova' skupina je bila pri +2:48.
     
  • 28 km do cilja: Carapaz se je otresel spremljevalcev, nazadnje Gauduja. Z vzponom je začel tudi ostanek glavnine, Lipowitz je takoj navil tempo. Enric Mas (Movistar) je napadel in za sabo pustil tudi Rogliča. 
     
  • 24,5 km do cilja: Yates je imel do vrha klanca manj kot dva kilometra. Še naprej je držal skoraj kot dve minuti in pol prednosti pred Carapazom, tri pred Gaudujem, Mas je zaostajal 5:08, Roglič, O'Connor, Lipowitz, Felix Gall (Decathlon AG2R), Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), Pavel Sivakov (UAE) in Mikel Landa (Soudal - Quick-Step) pa 5:54.
     
  • 22 km do cilja: Yates je že bil na spustu, Mas je imel na vrhu minuto naskoka pred Rogličem in ga je tako že prehitel v skupnem seštevku. 
     
  • 16 km do cilja: Mas je bil na robu katastrofe. Na spustu je naredil napako in napačno 'vzel' ovinek, pritisnil na zavore, a mu je kolo ušlo izpod nadzora. Le za las se je izognil padcu, ob tem se mu je snela tudi veriga. Sam je odpravil težavo.
     
  • 10 km do cilja: Yates je imel dve minuti naskoka pred Carapazom. Mas je imel kljub omenjeni težavi še vedno okoli 50 sekund prednosti pred Rogličem in O'Connerjem. 
     
  • 4 km do cilja: Zasledovalci so na bolj ravninskem delu dobro sodelovali, izmenjaje so vozili na čelu in tako 'v vetru', s tem pa se je prednost Masa začela manjšati.
     
  • Cilj: Yates je prečkal ciljno črto pred Carapazom.
     
    Ekvadorec je zaostal minuto in 39 sekund. Mas, Vine in Gaudu so bili ujeti, v sprintu za tretje mesto pa je zadnje štiri sekunde bonusa vzel O'Connor. Avstralec je tako za malce povečal prednost pred Rogličem, ki tokrat ni bil povsem 'pravi' in v sprintu pravzaprav ni sodeloval. Oba sta ostala na vrhu skupnega seštevka, Carapaz je na tretjem mestu prehitel Masa. Skupina je sicer zaostala 3:45. Kazalo je precej slabše.

    Vuelta | Avtor: epa epa


    Yates se je vrnil iz izgubljenega položaja, povzpel se je na sedmo mesto v generalni razvrstitvi. Zelo slab dan sta imela Tiberi in Mattias Skjelmose (Lidl - Trek).
     
Skupni vrstni red (9/21):
 1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               36:09:36
 2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 3:53
 3. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         4:32
 4. Enric Mas (Špa/Movistar)                            4:35
 5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 5:17
 6. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      5:29
 7. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                  5:30
 8. Felix Gall (Avt/Decathlon AG2R)                 isti čas
 9. Cristian Rodriguez (Špa/Arkea-B&B Hotels)           6:00
10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      6:32
Komentarjev 2
  • ico8 19:09 25.avgust 2024.

    A bi bilo tezko na lestvici zapisati se case, zaostanek, blente ubrisane!???

  • Ender3 18:50 25.avgust 2024.

    Ne daj se Rogla...💪

Sorodne novice