Šport > Kolesarstvo
1983 ogledov

Van Aert do nove zmage, Roglič s tekmeci pet in pol minut zadaj

Primož Roglič Profimedia
Van Aert do tretje etapne zmage, Roglič s skupino najboljših.

Belgijski kolesarski as Wout Van Aert (Visma-Lease a Bike) je zmagovalec desete etape dirke po Španiji. Od Ponteareasa do Baione (159,6 km) je bil najboljši iz manjše ubežne skupine, v sprintu pa ugnal Francoza Quentina Pacherja. Slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je etapo končal v skupini najboljših v skupnem seštevku na 32. mestu.

V razgibani etapi je trajalo zelo dolgo, preden je glavnina popustila v lovu na peterico ubežnikov. Med njimi se je znašel tudi Van Aert, ki pa je imel v zadnjih 60 km pred sabo še zelo zahteven del trase s tremi preostalimi vzponi.

Kljub temu pa je bil prav 29-letni Belgijec tisti, ki je napadel pred začetkom zadnjega vzpona in s sabo odpeljal Pacherja (Groupama-FDJ). V ozadju so preostali ubežniki skušali pokriti razliko, a je bila dvojica v ospredju premočna.

Po prečkanju zadnjega klanca sta skupaj do cilja pripeljala Van Aert in Pacher, pričakovano pa Francoz ni imel možnosti v zaključku proti zeleni majici najboljšega po točkah.

Belgijec je slavil tretjič na letošnji Vuelti in skupno 12. na tritedenskih dirkah. V karieri je zdaj zvezdnik kolesarstva tik pred jubilejno 50. zmago, zbral jih je namreč 49.

Drugi v etapi je bil Pacher, ki se je v sprintu za zmago hitro vdal in je zaostal tri sekunde. Dvaintridesetletnik tako ostaja brez poklicne zmage. Z zaostankom dveh minut je kot tretji ciljno črto prečkal Španec Marc Soler (UAE Team Emirates).

V ozadju napadov v skupini s kandidati za skupno zmago ni bilo, je pa ekipa tretjeuvrščenega Ekvadorca Richarda Carapaza za kratko navila ritem in oklestila skupino najboljših na okoli 25 kolesarjev.

Vseeno do razlik ni prišlo, saj nihče ni želel tvegati do vrha in nato 20 km spusta do cilja. Skupina z najboljšimi je v cilj pripeljala 5:31 minute za Van Aertom.

Vodilni Avstralec Ben O'Connor (Decathlon AG2R) ima tako še naprej 3:53 minute naskoka pred Rogličem in 4:32 pred Ekvadorcem RCarapazom (EF Education-EasyPost). Četrti je Španec Enric Mas (Movistar) s 4:35 minute zaostanka.

V sredo bo na sporedu še ena razgibana etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi v okolici Padrona. Kolesarje 11 km pred ciljem čaka strm trikilometrski klanec Puerto Cruxeiras (8,9 %), nato pa sledi še spust do cilja do tehnološkega parka Cortizo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice