Šport > Kolesarstvo
1397 ogledov

Pogi: Bolj kot ta etapa mi ležijo pirenejski vzponi

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar: Zdaj gre za pošten boj, saj je Jonas v odlični formi.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je bil pol kolesa oddaljen od druge zmage na letošnji dirki po Franciji. Kljub napadu in večji prednosti okoli 25 km pred ciljem pa je moral na koncu v sprintu priznati premoč branilcu lanske zmage Jonasu Vingegaardu (Visma-Lease a Bike). Pogačar se je v 11. etapi tako prepričal, da je Danec v odlični formi.

Pogačar je v prvem odzivu za organizatorje dejal, da je za njim zelo dober dan. "Naša ekipa je opravila odlično delo. Na Puy Mary sem se počutil odlično in poskusil z napadom. Jonas je bil odličen na drugem klancu in nato sva skupaj prišla do cilja."

"Zdaj lahko res vsi govorimo o poštenem boju, saj je Jonas v odlični formi. Dobro sem sprintal po takšni etapi, a me je premagal. Zahteven dan, a sem užival. Moramo nadaljevati v tem slogu," je dejal Pogačar, ki bo moral še malce počakati na 79. zmago v karieri.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Po napadu okoli 600 m pred vrhom Puy Maryja si je nato s spustom vred nabral okoli 30 sekund naskoka pred Vingegaardom in ostalimi, a je Danec to razliko nadoknadil do vrha Pertusa, kjer so delili tudi bonifikacijske sekunde. Te je vzel Slovenec.

"Na spustu sem se počutil zelo dobro, dokler me ni v enem od ovinkov skoraj odneslo s kolesa. Mogoče sem porabljal preveč pred začetkom klanca na Pertus, ampak še vedno sem bil zelo dobro na poti. Jonas je bil na tem vzponu enostavno močnejši. Počakal sem ga, saj sem vedel, da se bo tako ali drugače vrnil. Malce sem si opomogel ter sprintal za bonifikacijske sekunde. Danes je bil res zelo močan, tako da je bil to zanj dober dan, ampak tudi zame," je poudaril Pogačar.

Ni pa se strinjal, da je današnjo psihološko bitko dobil Vingegaard, ki je v skupnem seštevku še naprej tretji. Danes je nadoknadil sekundo in zaostaja 1:14 minute. Osem sekund prednosti pred Dancem je ohranil drugouvrščeni Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step).

"Bila sva zelo izenačena, premagal sem ga na Puy Mary, on mene na Pertus in ugnal me je tudi v sprintu, za kar mu lahko le snamem kapo. Lahko vidimo, da sva izenačena," je dodal pogačar.

Karavano konec tedna čakata zahtevni pirenejski etapi. Ob vseh drugih pasteh kolesarje čakata sobotni ciljni vzpon na Pla d'Adet (10,6 km/7,9 %) ter nedeljski do Plateau de Beilla (15,8 km/7,9 %).

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Danes smo skušali z napadom od daleč, a vzponi v Pirenejih so večji, daljši in gre za drugačno vrsto dirkanja. Bolj sem pripravljen na to kot na današnje dirkanje. Na daljših vzponih je bil tudi poudarek med pripravami. Imamo močno ekipo in tja se lahko odpravimo samozavestno," je še končal Pogačar.

V etapi je tretje mesto zasedel Evenepoel s 25 sekundami zaostanka. Takšno razliko so po padcu v zadnjih treh kilometrih pripisali tudi drugemu Slovencu Primožu Rogliču, ki zdaj v skupnem seštevku na četrtem mestu zaostaja 2:15 minute.

Ostali Slovenci na Touru so imeli drugačne vloge. Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) je etapo končal na 48. mestu s 23 minutami zaostanka. Še okoli četrt ure več sta zaostala 139. Luka Mezgec (Jayco AlUla) in 143. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). V skupnem seštevku je Tratnik 75., Mezgec 119. in Mohorič 130.

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:33 11.julij 2024.

    Pogi samo preizkuša vinograda,da ve kje je ranljiv

  • Jernej65 23:16 10.julij 2024.

    Če je Pogi pameten, naj malo umiri pobezljane konje in začne dirkati z glavo. Vingegard je tisti, ki mora napadati. Pogi naj s svojo močno ekipo samo sledi in nevtralizira njegove napade. Če bo Pogi napadal kot danes, bo na ...prikaži več koncu izgubil, saj je Vingegard v dolgih klancih bolj vzdržljiv.

  • johan 20:17 10.julij 2024.

    Bravo Pogi!

Sorodne novice