Šport > Košarka
1810 ogledov

Dončićev šef udaril z noro napovedjo: "Luka bo dobil dosti več, noro več!"

Luka Dončić in Mark Cuban Profimedia
Nekdanji večinski lastnik Dallas Mavericks je prepričan, da bomo zaradi vse višjih televizijskih prihodkov kmalu imeli v ligi NBA tudi milijardne pogodbe ter da bo ravno Luka Dončić postal eden najbolje plačanih športnikov v zgodovini.

Nobena skrivnost ni, da so plače v ligi NBA že zdaj ene najvišjih v svetu športa, toda po napovedih Marka Cubana, milijarderja in nekdanjega večinskega lastnika NBA ekipe Dallas Mavericks, ni to še nič, v primerjavi s tem, kar nas čaka v prihodnosti. Šef našega Luke Dončića (Cuban si namreč še vedno lasti 27-odstotni delež franšize) je namreč prepričan, da bodo košarkarji kmalu plačani več kot 100 milijonov dolarjev na sezono.

Do debate o višini NBA pogodb je prišlo v oddaji Club Shay Shay, kjer ga je voditelj Shannon Sharpe povprašal, kakšna pogodba se po izteku sedanje obeta Dončiću, ali bo imel najvišjo pogodbo v zgodovini lige ter če verjame, da bomo prišli tudi do točke, ko bodo košarkarji podpisovali milijardne pogodbe.

Mark  Cuban | Avtor: Print Screen Print Screen

"Ja, prepričan sem, da bo tako, če bodo prihodki od TV pravic še naprej tako rasli ... Zagotovo pa bomo zelo kmalu priča temu, da bodo košarkarji letno zaslužili več kot 100 milijonov dolarjev. Dogovor glede televizijskih pravic vsebuje namreč 10-odstotno povečanje in tako deluje tudi CBA (Collective Bargaining Agreement - kolektivna pogodba; op. p.)."

"Videli ste, da bo Steph (Curry) letno zaslužil 62 milijonov dolarjev. Luka pa bo dobil še dosti več. Noro več. Letošnje leto namreč velja še stara CBA, toda po dotoku novega denarja zaradi televizijskih pravic bodo košarkarji letno zaslužili več denarja, kot ga zaslužim sam," trdi Cuban.

Mark  Cuban | Avtor: Print Screen Print Screen

Nekdanji večinski lastnik Dallas Mavericks sicer velja za enega najbolj znanih poslovnežev in vlagateljev na svetu, čigar bogastvo je ocenjeno na 5,7 milijard dolarjev. Je strokovnjak na področju financ, zato imajo njegove besede o tej temi še posebno težo. "Sam recimo ne zaslužim 100 milijonov dolarjev vsako leto. In kmalu se bodo pojavili košarkarji, ki bodo zaslužili več od lastnikov. Toda mene to ne moti, saj se zavedam, da brez igralcev ne bi imeli lige," je zaključil Cuban.

Dončićev šef je med drugim omenil, da bo Luka z novo pogodbo postal najbolje plačan košarkar vseh časov. To zelo verjetno drži, a vsaj z naslednjo pogodbo Dončić zagotovo še ne bo prejemal 100 milijonov letno, pa čeprav Luka izpolnjuje vse pogoje, da ob podaljšanju pogodbe prejme "supermax podaljšanje".

Luka Dončić Dallas Mavericks | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić bi tako postal najbolje plačani košarkar vseh časov, saj bi lahko preko petih let zaslužil 346 milijonov dolarjev. Po trenutnih napovedih dovoljenega proračuna ekip namenjenega plačam igralcev (salary cap), naj bi Luka s podpisom nove pogodbe zaslužil 59,7 milijonov (2026/27), 64,4 milijonov (2027/28), 69,2 milijonov (2028/29), 74 milijonov (2029/30) in 78,8 milijonov dolarjev (2030/31) tekom petih let. Astronomske številke, a na 100-milijonsko pogodbo bo vendarle potrebno še počakati.

LeBron James, Magic Johnson in Michael Jordan so zaenkrat edini NBA košarkarji, ki se lahko pohvalijo s statusom milijarderja, a to bi se lahko v bližnji prihodnosti močno spremenilo, ko bodo mladi zvezdniki sedanjosti začeli prejemati nove pogodbe. Ne pozabimo, tu gre zgolj za osnovne plače igralcev, ki pa poleg tega veliko zaslužijo še s številnimi sponzorskimi pogodbami. Kmalu bo liga NBA postala prava valilnica milijarderjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 12:40 02.oktober 2024.

    Hebeni avtor ne more brez poročanja o Dončiću..

Sorodne novice