Šport > Nogomet
19543 ogledov

Je to najbolj nešporten zadetek vseh časov? Zvezdnik Čila pozabil na fair play

Eduardo Vargas Epa
Po nešportni potezi zvezdnika je na igrišču prišlo do pravega kaosa.

Južnoameriški nogometni velesili Argentina in Brazilija sta v osmem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo zabeležili poraza. Aktualni svetovni prvaki so z 1:2 izgubili na gostovanju pri Kolumbiji, Brazilija pa z 0:1 na gostovanju v Paragvaju. Argentinci so sicer kljub porazu zadržali vodstvo na lestvici, Brazilija pa je šele peta in se bo morala še potruditi, če se želi prebiti na svetovno prvenstvo.

Kljub porazoma dveh nogometnih sil pa iz osmega kroga južnoameriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo najbolj odmeva tekma med Čilom in Bolivijo, na kateri smo bili priča eni najbolj nešportnih potez v zgodovini nogometa.

Gosti iz Bolivije so po zadetku Carmela Algaranaza od 13. minute vodili z 1 : 0, Čile pa je v 39. minuti preko svojega prvega zvezdnika Eduarda Vargasa rezultat izenačil. Toda zadetek nekdanjega asa Napolija je dvignil ogromno prahu, saj je padel po izjemno nešportni potezi.

Gostujoči branilci so namreč vrnili žogo do svojega vratarja Carlosa Lampeja, ki pa se je ob sprejemu žoge poškodoval in v bolečinah obležal na igrišču. Situacijo je izkoristil Vargas, se dokopal do žoge in jo mirno pospravil v povsem nebranjeno mrežo.

Napadalec Čila pri tem seveda ni prekršil nobenih napisanih pravil, a je bilo njegovo dejanje izjemno nešportno, povzročilo pa je tudi vsesplošni kaos ter skorajda fizični obračun, saj se Bolivijci nikakor niso mogli pomiriti z njegovo potezo

Sodnik tekme je situacijo uspel umiriti s po enim rumenim kartonom na vsaki strani, medtem ko bil nesrečni Lampe zamenjan. Kmalu pa je prišla informacija, da si je pretrgal Ahilovo tetivo ter da gre za zelo resno poškodbo.

A pravici je bilo do konca tekme vendarle zadoščeno. Gosti so namreč preko Miguelita še pred koncem polčasa prišli do vodstva, katerega so zadržali do konca tekme za svojo prvo gostujočo zmago v kvalifikacijah za SP po letu 1993.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 13:32 12.september 2024.

    Vprašanje, če je nogometaš lahko videl resnost poškodbe. Če bi šlo za kaj bolj nedolžnega, pa bi bil v središču, ker je bil tako nesposoben, da ni dal gola, ko se je golman spotaknil. Konec koncev bi tudi sodnik imel ...prikaži več pravico, da v trenutku prekine igro, če bi ocenil, da gre za resno poškodbo.

Sorodne novice