Šport > Nogomet
126 ogledov

Mariboru po preobratu derbi z Muro, prvi spodrsljaj Olimpije

NK Maribor Twitter/NK Maribor
Nogometaši Domžal in Olimpije so se v 4. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0, Celje je doma premagalo Kalcer Radomlje s 4:2 (2:0), Maribor pa Muro z 2:1 ().

Mariborčani so v uvodnem krogu s 4:1 ugnali Domžale, nato pa remizirali z Bravom. Med tednom so vijolični igrali tudi prvo tekmo 3. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo, doma so z 2:1 premagali Vojvodino. Danes so prišli do druge zmage v domačem prvenstvu, s katero so skočili na tretje mesto, kjer imajo ob tekmi manj tri točke zaostanka za vodilno Olimpijo.

Nogometaši iz Murske Sobote so novo sezono odprli s tremi zaporednimi zmagami. Sprva so premagali Nafto 1903, nato pa so bili boljši še od Domžal in Celja. Tokrat so doživeli prvi poraz in zamudili priložnost za skok na vrh lestvice ob remiju Olimpije v Domžalah. Mura ostaja pri devetih točkah na drugem mestu.

Mariborčani so v domačo tekmo krenili s skoraj povsem spremenjeno zasedbo iz sredine tedna, imeli pa so tudi prvo priložnost. V 3. minuti je streljal Patrick Orphe Mbina, na mestu je bil gostujoči vratar Florijan Raduha. A nogometaši Mure so bili tisti, ki so prvi zadeli, predložek Sandija Nuhanovića z leve strani je v zadetek z glavo pretvoril Borna Proleta za zgodnjo vodstvo gostov.

V naslednjih minutah so bili Mariborčani več pri žogi, a ni bilo pravih priložnosti vse do 21. minute. Takrat je z roba kazenskega prostora Arnel Jakupović s sijajnim strelom snel pajčevino Murinih vrat in poravnal izid na 1:1.

Muraši so nekoliko izenačili razmerje moči, a ne na eni ne drugi strani si ekipi nista pripravljali resnejših zaključnih strelov, čeprav sta nekajkrat prišli pred vrata tekmeca. Še najbližje je bil strel Bradleyja M'bonda, a je žoga zletela mimo vratnice Murinih vrat. Tik pred odmorom je bil ob strelu Marka Strajnarja z glavo dobro postavljen Ažbe Jug.

V drugi polčas so bolje krenili Mariborčani, ki so kazali tudi nekaj več želje po drugem zadetku, Hilal Soudani je prvi meril nenatančno, nekaj minut zatem pa je bil ob strelu Marka Božića na pravem mestu Raduha. Po slabi ure igre je imela tudi Mura po dolgem času priložnost, strel Matica Maruška je švignil mimo domačega gola.

V 67. minuti pa so vijolični prišli do preobrata, zelo nevaren predložek je z desne strani pred gol Mure poslal Jakupović, tam se je sicer smukal Soudani, a se žoge ni dotaknil nihče, tako so še drugi gol na tekmi pripisali avstrijskemu nogometašu.

Do konca dvoboja se izid ni več spreminjal, eni in drugi so grešili. Pri Muri je poskus Amadeja Maroše končal v naročju Juga, Luka Turudija pa je po kotu z glavo meril čez gol. Na drugi strani je Josip Iličić zadel zunanji del mreže, Karol Borys pa je od daleč meril preko. V sodnikovem dodatku je imel Iličić dve priložnosti za potrditev zmage, pri prvi se je izkazal Raduha, v drugo pa je žogo poslal mimo gola.

V naslednjem krogu bodo Mariborčani gostovali pri Kalcer Radomljah, nogometaši Mure pa bodo doma gostili ljubljanski Bravo.

* Ljudski vrt, sodniki: Obrenović, Praprotnik in Kordež.
* Strelca: 0:1 Proleta (5.), 1:1 Jakupović (21.), 2:1 Jakupović (67.).
* Maribor: Jug, Feta, Vidmar (od 45. Šoštarič Karič), M'Bondo, Sikošek (od 46. Širvys), Vrhovec (od 72. Repas), Borys, Jakupović, Soudani, Grlić (od 46. Božić), Mbina (od 59 Iličić).
* Mura: Raduha, Pucko, Sadriu, Maruško (od 79. Turudija), Proleta, Kurtović (od 79. Spiridonović), Nuhanović, Strajnar (od 60. Kurež), Cipot, Maroša (od 88. Domjan), Vizinger.
* Rumeni kartoni: Repas.
* Rdeči kartoni: /.

 

Olimpija prvič v sezoni ostala brez zmage

Strateg Domžal Erik Merdanović v dosedanjem poteku prvenstva po treh porazih ni bil posebej zadovoljen s predstavami svojih varovancev. Tokrat pa so ti poskrbeli za presenečenje, saj so favorizirani, a tokrat ne tako "krvoločni" Olimpiji odščipnili točko.

Ljubljančani, ki so sicer imeli precej več strelov in precej več žogo v posesti, pod vodstvom Victorja Sancheza tako prvič na sedmih tekmah v vseh tekmovanjih niso zmagali.

Ljubljančani so po mirnejših prvih 17 minutah v 18. zadeli, ko je iz bližine mrežo zatresel Ivan Durdov, vendar zadetek ni obveljal zaradi prepovedanega položaja. Olimpija je bila pričakovano boljši tekmec, v 28. minuti je imel Nemanja Motika veliko časa na levi strani, a zadel le zunanji del mreže iz bližine.

Motika je s podobnega položaja poskusil tudi malce pozneje, vendar je bil Ajdin Mulalić dobro postavljen, tudi sicer pa je v prvem polčasu s streli poskušala le gostujoča zasedba, medtem ko domača ni niti enkrat ogrozila Matevža Vidovška.

Uvod drugega polčasa tudi ni prinesel posebnih sprememb, le Sanchez je hitro v igro poslal sveže Davida Sualeheja, Marcela Ratnika in Dina Kojića, pri Domžalah pa je Danijel Šturm zamenjal poškodovanega Flavia Junčaja.

Po približno uri so Domžalčani malce opozorili nase, Olimpijin strateg pa si je zaželel še malce več napadalnosti in v igro poslal še Redo Boultama. A posebej nevarne akcije Ljubljančanom ni uspelo izvesti.

Ob vse pogumnejši igri Domžal se je tudi njihov strateg odločil za napadalnejši pristop, vendar takoj po vstopu Maria Krstovskega je imel na drugi strani Justas Lasickas lepo priložnost za vodstvo, a za malo zgrešil cilj z desne strani.

Malce zatem je prav Krstovski poskusil iz bližine v Olimpijinem kazenskem prostoru, izkazal pa se je Vidovšek. Boultam je v 81. minuti zgrešil z glavo, v 88. pa je po lepi podaji Davida Sualeheja nespretno pred golom reagiral Pedro Lucas.

V petminutnem sodniškem dodatku je Motika še enkrat poskusil, vendar tudi takrat neuspešno, tako da je ostalo pri 0:0.

Domžale bodo v 5. krogu v petek gostovale pri Primorju, Olimpija pa bo v nedeljo gostila Celje.

* Športni park, sodniki: M. Jug, Vidali, T. Jug.
* Strelci: /.
* Domžale: Mulalić, Milić, Makadji, Nwankwo, Prodanović (od 71. Kambič), Offenbacher, Perc (od 75. Krstovski), Zabukovnik, Baruca (od 71. Krupić), Junčaj (od 46. Šturm), Kolobarić (od 82. Gobec).
* Olimpija: Vidovšek, Silva (od 46. Sualehe), Ristić, Mihamedbegović (od 46. Ratnik), Lasickas, Agba, Thalisson (od 59. Boultam), Ne. Motika, Pinto, Brest (od 46. Kojić), Durdov (od 74. Lucas).
* Rumeni kartoni: Perc, Krupić; Muhamedbegović, Sualehe, Ristić, Agba, Boultam.
* Rdeči karton: /.

 

Celjani z veliko muke do novih treh točk

Celjani, aktualni državni prvaki, so novo sezono začeli z zmago proti Bravu in porazom proti Muri. Po nenadni menjavi trenerja, ko je Damirja Krznarja zamenjal stari znanec Albert Riera, Celjani sicer niso v najboljši formi, v Evropi so po visokem porazu proti Slovanu iz Bratislave izpadli iz kvalifikacij za ligo prvakov, so pa v prvi tekmi 3. kroga za evropsko ligo doma premagali Shamrock Rovers z 1:0.

Radomljani so po dveh porazih proti Kopru in novincu Nafti 1903 v prejšnjem krogu prišli do prve zmage, ko so z 1:0 premagali zadnjeuvrščene Domžalčane. Tokrat so v mestu ob Savinji doživeli tretji letošnji poraz in s tremi točkami ostajajo sedmi. Celjani so skočili na tretje mesto s šestimi točkami, za vodilno Olimpijo imajo ob tekmi zaostanka štiri točke manj.

Celjani so v uvodnih minutah prevzeli posest in povedli iz prve resnejše priložnosti, Mario Kvesić je z lepo podajo v kazenskem prostoru našel Ivana Brnića, ki je premagal vratarja Radomelj Jakoba Kobala.

Najbolj aktiven nogometaš uvodnih minut Brnić je imel v 19. minuti novo priložnost, ko je spet sam stekel v kazenski prostor, a je bil tokrat preveč na levi strani in Kobal je strel ubranil. Slednji je le nekaj trenutkov zatem spet posredoval, iz oči v oči je bil boljši še od Armandasa Kučysa.

Celjani so bili tudi po golu v prvem polčasu podjetnejši, Lovro Štubljar je bil prvič v akciji šele po pol ure igre, ko je bil na mestu ob prostem strelu Roka Štormana.

Grofje so v 38. minuti povišali prednost, znova je akcijo začel Kvesić, z dolgo žogo je v ogenj poslal Aljošo Matka. Ta se je sprva spretno izognil prepovedanemu položaju, zatem pa iz igre vrgel celotno obrambo Radomelj in žogo poslal v bolj ali manj prazno mrežo.

V drugem polčasu pa so Celjani padli, izgubili zbranost in Radomljani so to izkoristili. Najprej je Štorman s strelom mimo vrat zapravil priložnost. Tudi Celjani so grešili prek Luke Bobičanca in Jošta Piška, sledil pa je kaotičen zadetek Radomelj.

Moses Barnabas je s podajo v globino zaposlil Stjepana Davidovića, Aljaž Krefl, ki ga je lovil, pa je v sprintu padel in se prijel za zadnjo stegensko mišico. Davidović je tako sam stekel pred Štubljarja, ki je prvi strel ubranil, žoga pa se je od strelca odbila v prazno mrežo.

Le nekaj minut zatem celjske obrambe znova ni bilo nikjer, nenadoma se je sam pred Štubljarjem znašel rezervist Niko Gajzler, a priložnost zapravil. Se pa je oddolžil v 64. minuti, ko je s konico čevlja zaključil akcijo Radomelj po levi strani za 2:2.

Bledi Celjani so nato že videli enajstmetrovko, ko je Nemanja Gavrić podrl Luko Menala, a je bil prekršek zunaj kazenskega prostora. So pa grofje vseeno zadeli, saj je po predložku Bobičanca z glavo zadel Damjan Vuklišević. V 80. minuti je dišalo po novem golu Celjanov, strel Menala je Kobal ubranil, a se je žoga skoraj odkotalila v gol, preden jo je gostujoči vratar ujel.

V sodnikovem dodatku je dvoboj za domače končno odločil Kučys, po predložku Rolanda Aaronsa je Litovec spretno podstavil nogo.

V naslednjem krogu bodo Celjani gostovali v Ljubljani pri Olimpiji, Radomljani pa bodo doma gostili Mariborčane.

* Stadion Z'dežele, sodniki: Mertik, Herženjak in Špur.
* Strelci: 1:0 Brnić (13.), 2:0 Matko (38.), 2:1 Davidović (53.), 2:2 Gajzler (64.), 3:2 Vuklišević (76.), 4:2 Kučys (90.+3).
* Celje: Štubljar, Vuklišević, Krefl (od 56. Kavčič), Zec, Menalo, Pišek (od 61. Dulca), Bobičanec, Kvesić (od 61. Kouter), Matko (od 79. Aarons), Brnić (od 79. Edmilson), Kučys.
* Kalcer Radomlje: Kobal, Mamić, Ljutić, Dobrovoljc, Vukasović, Moses (od 71. Gavrić), Gnjatić, Davidović (od 56. Gajzler), Štorman (od 87. Bilić), Malenšek (od 87. Kujabi), Kukovec (od 54. Vucenovic).
* Rumeni kartoni: Kouter; Gajzler.
* Rdeči kartoni: /.

 

* Izidi, 4. krog:
- sobota, 10. avgust:
Nafta 1903 - Primorje      0:3 (0:2)

- nedelja, 11. avgust:
Domžale - Olimpija         0:0
Celje - Kalcer Radomlje    4:2 (2:0)
Maribor - Mura             2:1 (1:1)

- ponedeljek, 12. avgust:
20.15 Bravo - Koper

* Lestvica:
 1. Olimpija          4  3  1  0  5:0 10
 2. Mura              4  3  0  1  5:3  9
 3. Maribor           3  2  1  0  7:3  7
 4. Celje             3  2  0  1  6:4  6
 5. Koper             3  2  0  1  3:1  6
 6. Bravo             3  1  1  1  6:3  4
 7. Kalcer Radomlje   4  1  0  3  4:7  3
 8. Primorje          4  1  0  3  3:8  3
 9. Nafta 1903        4  1  0  3  2:7  3
10. Domžale           4  0  1  3  2:7  1

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice