Šport > Olimpijske igre
2154 ogledov

Spisala eno najlepših olimpijskih zgodb, zdaj jima v domovini grozi kazen

Severna in Južna Koreja skupaj na stopničkah Profimedia
Severnokorejcema grozi kazen zaradi sporne fotografije z letošnjih OI, ki je sicer navdušila svet.

Slike dobitnikov olimpijskih medalj v namiznem tenisu iz Severne in Južne Koreje, ki so se skupaj fotografirali na odru za zmagovalce po nastopu na igrah v Parizu, so obšle in navdušile svet.

A Severnokorejcema zdaj zaradi "ideološke neprimernosti" grozi kazen, če ne bosta obsodila svojega neprimernega vedenja, poroča britanski Guardian. V Južni Koreji so po drugi strani že med OI v francoski prestolnici pozdravili skupno fotografiranje kot redek prikaz čezmejne enotnosti držav, ki sta formalno še vedno v vojni.

Do "spornega" dogodka je prišlo, ko je Južna Koreja na OI v namiznem tenisu v mešanih dvojicah osvojila bron, Severna Koreja pa srebro. Južnokorejec Lim Jong-hoon je po podelitvi medalj posnel skupinsko fotografijo, na kateri je skupaj z Ri Jong Sik in Kim Kum Yong iz Severne Koreje, Shin Yu-bin iz Južne Koreje ter zmagovito kitajsko ekipo Wang Chuqin in Sun Yingsha stal objet na zmagovalnem odru.

Severna in Južna Koreja skupaj na stopničkah | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda ta teden so se pojavili članki, da sta bila Severnokorejca postavljena pod "ideološki nadzor". Daily NK, spletno mesto s sedežem v Seulu, ki se osredotoča na poročanje iz Severne Koreje, je citiralo visoki vir v Pjongjangu, ki pravi, da so bili športniki in člani severnokorejskega olimpijskega komiteja podvrženi enomesečnemu "ideološkemu čiščenju", odkar so se vrnili v domovino,

To naj bi bil standardni postopek za športnike in športnice, ki so bili izpostavljeni življenju zunaj komunistične države. Spletna stran je poročala, da je bilo športnikom v državi naročeno, naj ne komunicirajo s sotekmovalci iz drugih držav, vključno z Južno Korejo. Bili so opozorjeni, da bi jih lahko zaradi "bratenja" doletela kazen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Grunf 17:43 02.september 2024.

    Že dolgo v deželo Kim-ov ni potovala državno proračunsko financirana skupina Laibach. Čas bi že bil, saj demokratizacija severnokorejskega vodstva po njihovem prvem nastopu očitno popušča. Laibachovci sicer še zdaj po svetu širijo svojo resnico o režimu češ, da je ...prikaži več tamkajšnja cenzura absolutno bolj nedolžna in bolj etična, kot tista na zahodu. Ni jasno, zakaj se kar ne odselijo tja.

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 17:33 02.september 2024.

    Britanski Guardian? Najbrž se pri njih sklicujejo na Fox TV, hehehe.

Sorodne novice