Šport
504 ogledov

Spektakel se je začel, zraven stotine slovenskih otrok

Plazma Športne igre mladih Split ŠIM Split je sprejel mlade športnike iz štirih držav.
V Splitu se je začel odvijati dogodek, ki ga bodo v spominu ohranili številni mladi športniki.

Dalmatinska metropola od 20. do 24. avgusta gosti veliki Alta banka mednarodni finale, ki je vrhunec 28. sezone Plazma Športnih iger mladih. Nacionalne zmagovalce iz Hrvaške, Srbije, Slovenije ter Bosne in Hercegovine čaka petdnevno brezplačno druženje, plavanje in tekmovanje.

Gre za največjo amatersko športno prireditev v Evropi, ki se vsako leto začne januarja. Otroci in mladostniki iz navedenih držav se na nacionalnem nivoju merijo v različnih športnih panogah, najboljši si priborijo nastop v velikem finalu.

Državna finala so potekala v juniju in juliju, skupno pa se je v vseh štirih državah tekmovanj udeležilo 328.870 otrok in mladostnikov, od tega 34.770 iz Slovenije.

Na mednarodnem finalu v Splitu je skupno 824 udeležencev, ki se bodo za naziv najboljših borili v desetih panogah: Coca-Cola pokalu v nogometu, Tommy turnirju v malem nogometu, Kinder Joy of moving turnirju v ulični košarki, HEP rokometnem turnirju, MIS turnirju v odbojki, PAKET24 pokalu v tenisu, namiznem tenisu, turnirju v odbojki na mivki, pokalu PBZ v šahu, igri med dvema ognjema ter atletiki v sklopu Telemachovega športnega dne.

Plazma Športne igre mladih Split | Avtor: ŠIM ŠIM

V četrtek, 22. avgusta se ob 21. uri na splitski Rivi začela zaključna slovesnost, kjer bodo prisotni visoki športni in politični gosti. Tam bodo selektor hrvaške nogometne reprezentance Zlatko Dalić, predsednik Hrvaške nogometne zveze Marijan Kustić, trener hrvaške vaterpolske reprezentance Ivica Tucak, pa ambasador dogodka Plazma Športne igre mladih - nekdanji hrvaški nogometni reprezentant Šime Vrsaljko ter druga znana športna imena: Aleksandar Kolarov, Darijo Srna, Nemanja Vidić, Stipe Pletikosa, Niša Saveljić, Predrag Mijatović, Aitor Karanka, Igor Angelovski, Dejan Tomašević, Valent Sinković, Barbara Matić, zlata slovenska olimpijka Andreja Leški, Aljoša Asanović, Igor Tudor, Igor Štimac, Joško Jeličić, Ivan Perišić, Milan Rapaić, Slaven Bilić, Marko Simeunović, Mehmed Baždarević ...

Poleg naštetih bodo tam tudi pristojni ministri: minister za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije Matjaž Han, minister za turizem in šport Republike Hrvaške Tonči Glavina, minister za šport Republike Srbije Zoran Gajić in ministrica za izobraževanje in znanost federacije BiH Jasna Duraković.

Pestro tudi v petek

Plazma Športne igre mladih Split | Avtor: ŠIM ŠIM

V petek, ko se bodo končala glavna tekmovanja, bo potekal Alta banka All-star Sports day. Namen tega je spodbujanje zdravega načina življenja, strpnosti, povezanosti, druženja in drugih koristi ter veščin, ki jih mladi pridobivajo s športom. Zvrstila se bodo različna ekshibicijska tekmovanja, na katerih bodo sodelovali tudi profesionalni športniki, visoki funkcionarji v športu, ambasadorji iger, športniki in ljudje iz javnega življenja.

Program se bo nadaljeval z revijalnim šahovskim turnirjem, na katerem bosta šahovska velemojstrica Aleksandra Dimitrijević in velemojster Zurab Azmaiparašvili pod vodstvom Arkadija Dvorkoviča, predsednika Svetovne šahovske organizacije, igrala šah na splitski rivi.

Splitska riva bo v pteke gostila tudi nagrajeni športno-okoljski dogodek Zero Waste – Bodi del igre – Varujmo naš planet. Na učnem poligonu bodo otroci, udeleženci mednarodnega finala, pokazali, kako sta šport in okolje povezana, ter na zabaven način predstavili ločevanje odpadkov.

Na Prokurativah bo potekala še ekshibicijska tekma med dvema ognjema, eni najbolj množičnih disciplin Plazma Športnih iger mladih. Mediteranski trg v središču Splita bo postal prizorišče ene najzanimivejših iger, ki jih bodo igrali ambasadorji skupaj z otroci. Tekme se bodo udeležili ministri, športniki in predstavniki sponzorjev.

Plazma Športne igre mladih Split | Avtor: ŠIM ŠIM

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Grunf 15:45 21.avgust 2024.

    Podpiram vse, kar mlade odvrača od telefonov in računalnikov. Pa tudi to, da šport ne predstavlja le kruha in iger, od česar ima korist predvsem politika.

Sorodne novice